Μια μεγάλη επιτυχία κατήγαγε το φιλελληνικό «μπλοκ» στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να «σπάσει» τις κυρώσεις και να αποκτήσει νέα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Σύμφωνα με το Hellas Journal και την ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε δεκάδες λομπίστες για να επηρεάσει τους Αμερικανούς βουλευτές, η τροπολογία Πάππας-Παλόν έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και πλέον αποτελεί μέρος του σχεδίου νόμου για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνταν και τις παρασκηνιακές διεργασίες στο Κογκρέσο, η τροπολογία αυτή, που απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην περίπλοκη διαδικασία που ακολουθείται έως την υιοθέτηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Οι σκληρές προϋποθέσεις

Μάλιστα, το μπλόκο μπορεί να αρθεί μόνο αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πείσει τις επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση, αλλά και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν θα πραγματοποιούν παράνομες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομογενείς ακτιβιστές πολιτικοί της HALC προτίθενται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη και περίπλοκη τη ζωή της Τουρκίας, καθώς σκοπεύουν να καταθέσουν αντίστοιχη τροπολογία και στη Γερουσία, κάτι που αν συμβεί θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να γίνει νόμος των ΗΠΑ.

Η τροπολογία – πονοκέφαλος για τον Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αναφέρει ότι:

  • «ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου ότι αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών· και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις (πάνω από το έδαφος) Ελλάδας».

Το «μπλόκο» Μενέντεζ

Σημειώνεται ότι εκτός από την τροπολογία Πάππας-Παλόν, και ο πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, έχει στείλει μήνυμα στην Άγκυρα και τον Λευκό Οίκο, ότι η πώληση δεν πρόκειται να περάσει από τη Γερουσίας αν η Τουρκία δεν αποσύρει οριστικά και αμετάκλητα το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, δεν διακόψει τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία, δεν σταματήσει τις παράνομες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνική νησιά και δεν συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου.

Οργή στην Άγκυρα

Οι δύο αυτές κινήσεις ουσιαστικά «παγώνουν» τουλάχιστον προς το παρόν, κάθε φιλοδοξία της Τουρκίας να αποκτήσει στο ορατό μέλλον τα αεροσκάφη που χρειάζεται, αλλά και να καταφέρει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μέσω του νόμου CAATSA για την αγορά του συστήματος S-400.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα είναι έξαλλη με αυτές τις εξελίξεις, ωστόσο, όπως φάνηκε από την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο λόμπινγκ και να κάνει, είναι δύσκολο να αντιστρέψει την πορεία των πραγμάτων για την οποία είναι η ίδια υπεύθυνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr