Την ώρα που σε διάφορες χώρες συνεχίζεται ο σάλος από τις αποκαλύψεις του Guardian για τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας Uber, η οποία φέρεται να «αξιοποιούσε» πολιτικούς για να εξυπηρετήσεια τα συμφέροντά της, στη Γαλλία τα πράγματα μοιάζουν να παίρνουν απροσδόκητη τροπή.

«Είμαι πολύ περήφανος»

Κι αυτό, διότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στα Uber Files εμφανίζεται να αναλαμβάνει… δράση υπέρ της εταιρείας (πολλές εκ των πρακτικών της οποίας θεωρείται ότι είναι στα όρια ή και πέρα από το νόμο), δήλωσε ότι δεν θα άλλαζε τίποτα στην προσέγγιση που ακολούθησε στην αμερικανική εταιρεία Uber Technologies όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, αφότου η αντιπολίτευση είπε ότι θα ζητήσει ενδελεχή έρευνα, σύμφωνα με το Reuters.

«Αν έπρεπε, θα το έκανα ξανά αύριο και μεθαύριο (…) δημιουργήσαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας (…), είμαι πολύ περήφανος», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του σε εργοστάσιο στις γαλλικές Άλπεις όπου η STMicroelectronics και η GlobalFoundries θα κατασκευάσουν νέα εγκατάσταση παραγωγής ημιαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι Guardian και Le Monde ανέφεραν ότι η Uber παραβίασε νόμους και ασκούσε κρυφά πιέσεις σε πολιτικούς ως μέρος μιας επιθετικής εκστρατείας για επέκταση σε νέες αγορές από το 2013 έως το 2017.

«Έκανε τη δουλειά του»

Το γραφείο του Μακρόν είπε στη Le Monde ότι ως υπουργός Οικονομίας εκείνη την εποχή είχε συχνά επαφή με πολλές εταιρείες που διατάρασσαν τον κλάδο των υπηρεσιών και ότι ήταν σκόπιμο να διευκολυνθεί η άρση της γραφειοκρατίας. Η νέα αριστερή αντιπολιτευτική συμμαχία Nupes, με επικεφαλής το αντικαπιταλιστικό κόμμα France Insoumise, δήλωσε ότι θα επιδιώξει κοινοβουλευτική έρευνα για τον ρόλο του Μακρόν στη βοήθεια της εταιρείας στη Γαλλία.

Η Ολίβια Γκρεγκουάρ, υπουργός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, είπε στο κοινοβούλιο ότι ο Μακρόν μόλις «έκανε τη δουλειά του» όταν υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ. «Μίλησε με την Uber. Αλλά και με Netflix, με AirBnB, Tesla (…) Και γιατί; Επειδή αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στον πυρήνα της σημερινής οικονομίας», είπε η υπουργός, ενώ απαντώντας στα δημοσιεύματα σημείωσε ότι «δεν έχουμε και δεν θα δικαιολογήσουμε την προηγούμενη συμπεριφορά που σαφώς δεν συνάδει με τις σημερινές μας αξίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr