Μακρόν Μόρισον

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε μπροστά στις κάμερες τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον ότι του είπε ψέματα για την ακύρωση της σύμβασης κατασκευής υποβρυχίων τον Σεπτέμβριο σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα να γίνουν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ξέρω ότι μου είπε ψέματα 

Ειδικότερα, όταν ο Μακρόν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν νομίζει ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός ήταν ανειλικρινής μαζί του, σε ότι αφορά το θέμα της ακύρωσης της συμφωνίας ύψους 90 δισ. δολαρίων με τη χώρα του, εκείνος απάντησε: «Δεν το νομίζω απλά, το ξέρω».

Ο Μακρόν και ο Μόρισον βρίσκονταν στη Ρώμη για τη σύνοδο κορυφής της G20 και ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν αφότου η Αυστραλία ακύρωσε μια συμφωνία υποβρυχίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία.

Η νέα συμμαχία ασφαλείας, που ονομάστηκε AUKUS και η οποία θα μπορούσε να δώσει στην Αυστραλία πρόσβαση σε πυρηνικά υποβρύχια, είχε οδηγήσει ακόμα και στην ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών από την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα εν μέσω κατηγοριών ότι η Γαλλία είχε προδοθεί.

Δεν είπα ψέματα, απλώς…

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα σας. Έχω πολύ σεβασμό και αισθάνομαι έντονη φιλία για τον λαό σας. Απλώς λέω ότι όταν υπάρχει σεβασμός, θα πρέπει να είστε αληθινοί και να συμπεριφέρεστε ανάλογα με αυτόν», είπε ο Μακρόν σε μια ομάδα Αυστραλών δημοσιογράφων.

Ο Μόρισον, μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στη Ρώμη, δήλωσε ότι δεν είπε ψέματα και ότι είχε προηγουμένως εξηγήσει στον Μακρόν ότι τα συμβατικά υποβρύχια δεν κάλυπταν πλέον τις ανάγκες της Αυστραλίας.

«Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι αυτό που επρόκειτο να μας παρασχεθεί δεν ανταποκρινόταν πλέον στα στρατηγικά μας συμφέροντα και ότι υπήρχε ακόμα μια διαδικασία στην οποία είχαμε εμπλακεί και με την οποία ασχοληθήκαμε, τους επόμενους μήνες. Και μετά επικοινωνήσαμε σε εκείνον (τον Μακρόν) την τελική μας απόφαση», είπε ο Μόρισον.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr