Μακρόν: Τι θα κάνει η Γαλλική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2022

Τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η γαλλική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνόψισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη τύπου χθες το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος απαρίθμησε τις κρίσεις που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η Ευρώπη, για τις οποίες απαιτείται μια ευρωπαϊκή απάντηση και οι οποίες θα είναι και πυξίδα για τη γαλλική προεδρία. Μίλησε για την «υγειονομική κρίση που συνεχίζεται, την κλιματική αλλαγή, τη ψηφιακή επανάσταση, τις αυξανόμενες παγκόσμιες ανισότητες, τον μεταναστευτικό κίνδυνος που επιδεινώνεται από χειρισμούς ορισμένων κρατών, τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και ακόμη την άνοδο των εντάσεων στις πιο άμεσες γειτονιές της Ένωσης».

« Υπάρχουν πολλοί», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, «που θέλουν να επιστρέψουν αποκλειστικά και μόνο στα έθνη. Αυτά τα έθνη είναι ισχυρά και είναι η περηφάνια μας, η ευρωπαϊκή ενότητα όμως είναι το απαραίτητο συμπλήρωμά μας» υπογράμμισε. Ένα «συμπλήρωμα» στο οποίο όμως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές: «Θα πρέπει να περάσουμε από μια Ευρώπη συνεργασίας εντός των συνόρων μας, σε μια Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο, πλήρως κυρίαρχη, ελεύθερη στις επιλογές της και κυρίαρχη του πεπρωμένου της».

Αλλαγές για μια πιο ισχυρή Ευρώπη

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη «ενότητας των Ευρωπαίων» και ανέφερε τους τομείς, στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί η προεδρία του ώστε να υπάρξουν αλλαγές .

-Για την κυριαρχία των συνόρων και την αποφυγή νέων δραμάτων, προτείνει τη δημιουργία ενός πολιτικού οργανισμού για την περιοχή Σένγκεν, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ικανό να λειτουργήσει άμεσα όταν μια χώρα συναντά σημαντικό πρόβλημα.

-Στον τομέα της πολιτικής άμυνας ζητά τη δημιουργία μιας «στρατηγικής πυξίδας» και μιας «Λευκής Βίβλου» για την άμυνα και την ασφάλεια με τη συνεργασία των χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και μη.

– H Αφρική θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα της γαλλικής προεδρίας. Μίλησε για ένα New Deal με την Αφρικανική Ήπειρο και μια συνάντηση  κορυφής τον Φεβρουάριο, κατά την οποία ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι θέματα εκπαίδευσης, υγείας και επενδύσεων.

– Τα Βαλκάνια επίσης είναι στο πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι «μέσω των βαλκανικών χωρών υπάρχουν προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ευρώπης. « Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα Βαλκάνια στην κατάσταση που είναι σήμερα» τόνισε.

– Το θέμα της φορολογίας των πολυεθνικών GAFAM καθώς και αυτό της φορολογίας του άνθρακα στα σύνορα κυριαρχούν στους στόχους της Γαλλίας για την εξασφάλιση μιας σωστής ανταγωνιστικότητας και προστασία των προϊόντων της Ένωσης.

– Η ψηφιακή ανάπτυξη παραμένει επίσης στην κορωνίδα των στόχων της Γαλλίας.

Ανθρωπισμός και ιστορία

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης για μια «Ευρώπη ανθρώπινης διάστασης» , «πιο κοντά στους πολίτες, ώστε να φέρει το μήνυμα «μιας μεγάλης στιγμής ανθρωπισμού».

Σε μια περίοδο, κατά την οποία το επίσημο αφήγημα της γαλλικής ιστορίας έχει τελευταία πολλαπλά αμφισβητηθεί, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη φιλοδοξία του για μια έρευνα γύρω από την «Ιστορία της Ευρώπης». Ανακοίνωσε, με στόχο τον Ιούνιο, τη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού πλαισίου όπου οι ιστορικοί (επιστήμονες) της Ευρώπης θα εργαστούν για την καταγραφή «μιας ιστοριογραφίας της δικής μας Ευρώπης, καθώς και μιας παγκόσμιας ιστορίας της Ευρώπης» κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

DW- (Ολυμπία Τσίπηρα)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr