Μάνατζερ από την αγορά σε επιτελικές θέσεις στον ΕΦΚΑ

Εξειδικευμένους μάνατζερ όχι μόνο από τον δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα σε νευραλγικές θέσεις θα αναζητήσει ο ΕΦΚΑ, με την προκήρυξη των πρώτων 24 θέσεων γενικών διευθυντών να προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο.

Σε δεύτερη φάση, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους, θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες θέσεις διευθυντών.

Ολικό λίφτινγκ στον ΕΦΚΑ

Ετσι εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το ολικό… λίφτινγκ στον ΕΦΚΑ που επεδίωξε και υλοποίησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης της υπουργίας του, δημιουργώντας βέβαια αντιδράσεις στο εσωτερικό του φορέα, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κάνουν λόγο για… «ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ».

Και αυτό γιατί στην προκήρυξη θα προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης σε επιτελικές θέσεις γενικών διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς στο υπουργείο εκτιμάται ότι οι «μεταγραφές» ιδιωτών σε συνδυασμό με τις ήδη υλοποιούμενες παρεμβάσεις –όπως είναι η «ομάδα κρούσης» που λειτουργεί στο στρατηγείο της λεωφόρου Κηφισίας, με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Κεφαλογιάννη, η λειτουργία του 1555, η συμμετοχή ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση συντάξεων, το «ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας» και οι fast track διαδικασίες έκδοσης συντάξεων– θα οδηγήσουν στην επίλυση διαχρονικών προβλημάτων γραφειοκρατίας στον ΕΦΚΑ, θα μηδενίσουν το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων και θα μειώσουν την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Νέο μοντέλο λειτουργίας

Ηδη, τις αμέσως επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία αλλαγής του οργανογράμματος του ΕΦΚΑ, ώστε να ενταχθεί στην προσπάθεια για ένα «νέο μοντέλο διακυβέρνησης».

Στόχος του νέου οργανογράμματος, βάσει του οποίου προκύπτουν οι 24 νέες θέσεις γενικών διευθυντών που θα προκηρυχθούν τον Οκτώβριο και παρουσιάζει η «Κ», είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Παράλληλα επιχειρείται η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών από την πρόχειρη συγχώνευση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, καθώς και η καλύτερη παρακολούθηση των περιφερειακών υπηρεσιών.

Διακόσιοι διευθυντές

Οπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», όλες οι θέσεις γενικών διευθυντών, συνολικά 24, θα προκηρυχθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που δρομολογεί η διοίκηση του ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα, και στη συνέχεια θα προχωρήσει η προκήρυξη και των περίπου 200 θέσεων διευθυντών σε όλη τη χώρα.

«Εφαρμόζει έτσι τον –καινοτόμο για τα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης– νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από λίγους μήνες», επισημαίνει ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση για τον πλέον πολύπαθο οργανισμό «κομβική», καθώς θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο διοίκησης και θα προσελκύσει έμπειρα και ικανά στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες που ταλαιπωρούν τους πολίτες αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν φορέα κοινωνικής ασφάλισης που δεν θα βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του, ούτε θα παράγει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει.

Εναν ΕΦΚΑ που θα αφήσει οριστικά πίσω του τη μιζέρια, την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης. Και παράλληλα θα ανταποκρίνεται με ταχύτητα και συνέπεια στις ανάγκες των 6,5 εκατομμυρίων πολιτών που εξυπηρετεί.

Η προκήρυξη για την τοποθέτηση νέων γενικών διευθυντών και διευθυντών αυξημένων προσόντων εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική και είναι μόνο η αρχή», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός.

Αποδοχές και μπόνους

Αναλυτικά, βάσει της νέας νομοθεσίας, οι νέοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές που θα επιλεγούν από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα λαμβάνουν μισθό αλλά και συμπληρωματικές αμοιβές απόδοσης, που στο σύνολό τους θα μπορούν να προσεγγίζουν και τις 7.000 με 8.000 ευρώ.

Η πρόσληψη θα γίνεται με δημόσια προκήρυξη, με απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ και σύμπραξη του ΑΣΕΠ, και θα αφορά μετακλητούς υπαλλήλους με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότηση των υποψήφιων γενικών διευθυντών και των διευθυντών, καθώς και τα απαιτούμενα ανά θέση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα θα καθοριστούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένης τυχόν συνέντευξης. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις μπορεί να είναι ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί ή εργαζόμενοι σε φορείς του δημόσιου τομέα.

Βέβαια, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων η θέση που θα προκηρυχθεί θα απευθύνεται μόνο σε υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οπως και για τη Γενική Διεύθυνση Παροχών. Ολες οι υπόλοιπες θα απευθύνονται και σε ιδιώτες.

Τα προσόντα που απαιτούνται 

Για τον διορισμό στις θέσεις των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων απαιτούνται, τουλάχιστον, τα ακόλουθα προσόντα:

α) Πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής σε συναφές αντικείμενο με τις απαιτήσεις της προς πλήρωση θέσης, όπως εξειδικεύεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

β) Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

γ) Επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον δέκα ετών σε θέσεις ευθύνης, σε υπηρεσίες ή οργανισμούς ή επιχειρήσεις του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Πηγή : Καθημερινή της Κυριακής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr