Τα έργα αυτά μεταφέρθηκαν σε κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή του Ντόνετσκ, μετέδωσε το τοπικό κανάλι TV7, σύμφωνα με τη Washington Post.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στα τρία τοπικά μουσεία από την έναρξη της εισβολής.

«Οι κατακτητές “απελευθέρωσαν” τη Μαριούπολη από την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη, μέσω Telegram.«Έκλεψαν και μετέφεραν περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα από μουσεία στη Μαριούπολη στο Ντόνετσκ» πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας

  • Η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να παραμείνουν στο ελάχιστο και ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, σύμφωνα με το TASS. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη λογική που καθορίζεται στα επίσημα έγγραφα που έχουν στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου. «Η Ρωσία ακολουθεί ξεκάθαρα αυτή την κατανόηση».
  • Η Γαλλία θα «ενισχύσει» την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία καθώς και την ανθρωπιστική της βοήθεια σε αυτή τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακρόν για τις «μεγάλης κλίμακας αποστολές στρατιωτικού εξοπλισμού που συμβάλλουν στην ουκρανική αντίσταση», ο Γάλλος πρόεδρος «σημείωσε ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχίσει να ενισχύεται, όπως και η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Γαλλία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ.

  • Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει «κάθε ίχνος ζωής» στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Στη νυχτερινή του ομιλία, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για συνεχή χτυπήματα σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές που «δείχνουν ότι η Ρωσία θέλει να καταστήσει αυτή την περιοχή ακατοίκητη».
  • Τα πτώματα τριών ανδρών που βασανίστηκαν και πυροβολήθηκαν, βρέθηκαν σε έναν τάφο κοντά στην Μπούτσα σήμερα Σάββατο, με τα χέρια και τα μάτια των θυμάτων δεμένα, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κιέβου. «Τα θύματα βασανίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα (…) Στο τέλος, το καθένα από αυτά πυροβολήθηκε στον κρόταφο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου, Αντρί Νεμπίτοφ, σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: economico.gr