Πούτιν αυτοκρατορία

Την επόμενη της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα από το Κρεμλίνο:

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχαν εικασίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυγκροτήσει μια αυτοκρατορία», αλλά όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, αυτό «δεν είναι η πραγματικότητα».

Δεν βλέπουμε την απαιτούμενη ποιότητα στις σχέσεις με την Ουκρανία 

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει όλες τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις ανεξάρτητες χώρες που έχουν αναδυθεί στον μετασοβιετικό χώρο.

«Δυστυχώς, μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία, δεν βλέπουμε την απαιτούμενη ποιότητα σχέσεων με την Ουκρανία… έχει εξαφανιστεί. Θέλω να το τονίσω: οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το πραξικόπημα και την παράνομη κατάληψη της εξουσίας από αυτούς που το έκαναν», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με το TASS.

Γυρίζει την πλάτη στις προειδοποιήσεις της Δύσης ο Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει πλέον το δικαίωμα να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας- Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ- με βάση της συνθήκες που υπέγραψε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας , Βλαντιμίρ Πούτιν με τους αυτονομιστές ηγέτες δίνοντάς τους τον αέρα της ανεξαρτησίας.

Με την κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος γυρίζει την πλάτη στις προειδοποιήσεις της Δύσης θέτοντας εν αμφιβόλω τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τις δύο συνθήκες φιλίας που υπέβαλε ο Πούτιν για να την έγκρισή του από τη ρωσική Δούμα , η κυβέρνηση της Μόσχας έχει το δικαίωμα να κτίσει βάσεις στις περιοχές αυτές και το ίδιο μπορούν να κάνουν κι αυτές στο ρωσικό έδαφος.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να υπερασπιστούν η μία την άλλη και να υπογράψουν χωριστές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για αναγνώριση των συνόρων του άλλου.

Με την Ουκρανία να κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της και να διαμηνύει πως δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνσκι ξεκαθάρισε πως περιμένει από τους δυτικούς συμμάχους να παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη στη χώρα του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr