«Έσπασε κι από κει που δεν κράταγε»: η λαϊκή αυτή παροιμία περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που δημιουργείται στον ενεργειακό τομέα για την Ευρώπη, μετά τη ζημιά που προκλήθηκε από εκρήξεις στο σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, Nord Stream.
Μάλιστα, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί για πάντα μετά τις σημαντικές διαρροές που παρουσιάσθηκαν στους Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, γράφει η Tagesspiegel επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Εάν οι διαρροές στους δύο αγωγούς δεν επισκευασθούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, καταστρέφοντάς τους, σύμφωνα με ειδικούς.
«Ζημιά και στην Ρωσία και την Ευρώπη»
Από την πλευρά της, η Deutsche Welle σημειώνει ότι λόγω της ζημιάς είναι πιθανό οι αγωγοί να μην μπορούν να μεταφέρουν αέριο το χειμώνα, ενώ μιλώντας στην ελληνική δημόσια ραδιοφωνία πρώην γενικός διευθυντής της ΔΕΣΦΑ εκτίμησε «ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου ουσιαστικά βγάζει εκτός λειτουργίας για τον επόμενο χειμώνα και τον Nord Stream 1 και τον Nord Stream 2 του οποίου ούτως ή άλλως είχε παγώσει η έναρξη λειτουργίας του», προσθέτοντας με νόημα ότι «εκείνο το οποίο με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι ότι αυτό δημιουργεί μεγάλη ζημιά και στην Ρωσία και την Ευρώπη».
Ανησυχία για την ασφάλεια υποδομών
Την ίδια στιγμή, στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι οι ενεργειακές υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα είναι μάλλον ευάλωτες σε δολιοφθορές. Ο αντιναύαρχος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού Κρίστιαν Κάακ δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Die Welt ότι στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά και στον Ατλαντικό Ωκεανό, υπάρχουν αγωγοί και υποθαλάσσια καλώδια που είναι κρίσιμα για την ενεργειακή τροφοδοσία και την ασφάλεια δικτύων και ότι με μία επιθετική ενέργεια «θα μπορούσε κανείς να αφήσει γρήγορα χωρίς ρεύμα μία χώρα όπως η Εσθονία».
Ο τρόπος του χτυπήματος
Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο χτυπήθηκαν οι αγωγοί, οι εικασίες είναι πολλές. «Η θάλασσα της Βαλτικής είναι περιορισμένη και όχι πολύ βαθιά και σχεδόν κάθε κίνηση παρακολουθείται από τα παράκτια κράτη και τα πολεμικά πλοία τους», λέει ο Γιούλιαν Πάβλακ του πανεπιστημίου Χέλμουτ Σμιτ του Αμβούργου. «Πολεμικά πλοία και υποβρύχια είναι ικανά να αναπτύξουν εκεί στα κρυφά δύτες» καθώς και τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια οχήματα. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο αγωγός βρίσκεται σε βάθη από 70 ως 110 μέτρα, όπερ σημαίνει ότι είναι δύσκολο να προσεγγιστεί από δύτες.
Cui bono
Όσο για τον υπεύθυνο της δολιοφθοράς, αν και πολλοί «δείχνουν» τη Μόσχα, παρά ταύτα υπάρχουν πολλές αμφιβολίες περί τούτου. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έκρυψαν ποτέ την αντίθεσή τους στον Nord Stream 2. Μάλιστα, στις 7 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο «να του βάλει τέλος». Ερωτηθείς για τη μέθοδο που θα χρησιμοποιούσε για μια υποδομή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των γερμανών συμμάχων του, είχε απαντήσει: «Σας το υπόσχομαι, θα είμαστε ικανοί να το κάνουμε».
Διαψεύδει η Ρωσία
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο πίσω από δολιοφθορά στους Nord Stream ως ανόητους. Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και ότι οι χρόνοι για την επισκευή των κατεστραμμένων αγωγών δεν ήταν ξεκάθαροι. Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται πίσω από την πιθανή επίθεση, ο Πεσκόφ είπε: «Αυτό είναι αρκετά προβλέψιμο και επίσης προβλέψιμα ανόητο». «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς γιατί, πρώτον, και οι δύο γραμμές του Nord Stream 2 είναι γεμάτες με αέριο – ολόκληρο το σύστημα είναι έτοιμο να αντλήσει αέριο και το αέριο είναι πολύ ακριβό… Τώρα το αέριο πετάει στον αέρα» τόνισε.


Πηγή: economico.gr