μαύρα σενάρια

Το Κογκρέσο έχει κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες διορία για  να αντιμετωπίσει το όριο χρέους και να αποτρέψει μία οικονομική καταστροφή, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σε επιστολή της προς την εκπρόσωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Η  JP Morgan προετοιμάζεται για τη χρεοκοπία των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα προετοιμάζεται για τη χρεοκοπία των ΗΠΑ, όπως παραδέχθηκε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon.

Μοιάζει αδιανόητο, όμως το σενάριο της χρεοκοπίας της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι όχι μόνο πολύ πραγματικό, αλλά και πολύ κοντινό.

Η ίδια η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιήσει ότι εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία για το όριο χρέους το πολύ σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, έως τις 18 Οκτωβρίου, τότε το αμερικανικό κράτος πολύ σύντομα θα ξεμείνει από χρήματα. Θα ακολουθήσει το default ενός κράτους που έχει χρέη 28 τρισ. δολαρίων.

Τα μαύρα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι 

Η JP Morgan έχει αρχίσει ήδη να καταρτίζει σενάρια για το πώς θα επηρεάσει ένα default των ΗΠΑ τις αγορές, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, τα συμβόλαια των πελατών της και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, προκειμένου να προετοιμαστεί όσο μπορεί, αποκάλυψε ο Dimon σε συνέντευξή του στο Reuters.

Αν δεν προετοιμαστεί το Κογκρέσο…

Στην επιστολή της προς την εκπρόσωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι τώρα υπολογίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα του εάν το Κογκρέσο δεν έχει δράσει έως τις 18 Οκτωβρίου για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους», αναφέρει στην επιστολή.

«Σε εκείνο το σημείο, υπολογίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει απομείνει με πολύ περιορισμένους πόρους, οι οποίοι θα εξαντληθούν γρήγορα».

Εάν το όριο χρέους δεν αυξηθεί ή ανασταλεί, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο πρώτο τους default, με τις συνέπειες για την αμερικανική οικονομία να είναι σοβαρές, προειδοποίησε η Γέλεν με δήλωσή της προς τους βουλευτές.

Πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσει γρήγορα το όριο χρέους το Κογκρέσο 

«Είναι πολύ σημαντικό το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει γρήγορα το όριο χρέους. Εάν δεν τω κάνει, η Αμερική θα χρεοκοπήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε.

Η Πελόζι καλεί τους Ρεπουμπλικάνους να υπερψηφίσουν την αναστολή του ορίου χρέους, μιλώντας για ένα διακομματικό καθήκον.

Όμως τη Δευτέρα, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας μπλόκαραν νομοσχέδιο το οποίο θα χρηματοδοτούσε την αμερικανική κυβέρνηση και θα ανέστελλε το όριο του δανεισμού.

Αυτό που θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι Δημοκρατικοί να ανεβάσουν ή να αναστείλουν το όριο, περιλαμβάνοντας μία σχετική πρόβλεψη στο ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων νομοσχέδιο που προτείνει ο Τζο Μπάιντεν.

Εάν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν νέα χρηματοδότηση, τότε το αμερικανικό κράτος θα κλείσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα πάνε στα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr