Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε χθες το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα απ΄ό,τι έχει προεξοφλήσει μέχρι τώρα η αγορά και ότι ενδεχομένως να κινηθεί με ταχύτερο ρυθμό εάν τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία εξακολουθήσουν να δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική.

Ωστόσο, χθες απέκλινε ελαφρώς από τις πρώτες δηλώσεις του τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. «Εάν – και τονίζω ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση – και μόνο εάν το σύνολο των στοιχείων δείξει πιο γρήγορη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τότε μόνο θα αυξήσουμε τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων», ανέφερε.

Οι νέες δηλώσεις Πάουελ στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, ερμηνεύονται ως μία προσπάθεια κατευνασμού των αγορών από τις ανησυχίες που πυροδότησαν οι προηγούμενες δηλώσεις του. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση για τη συνεδρίαση του Μαρτίου», είπε ο Πάουελ στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του .

«Περιμένουμε κάποια εν δυνάμει σημαντικά στοιχεία»

«Περιμένουμε κάποια εν δυνάμει σημαντικά στοιχεία», σημείωσε, αναφερόμενος στα στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου που δημοσιοποιούνται την Παρασκευή και τις τιμές καταναλωτή που θα ανακοινωθούν την επόμενη Τρίτη», προσέθεσε.

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει πιθανόν τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση στις 21-22 Μαρτίου αντί να συνεχίσει τις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης που εγκαινίασε στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Προβλέπουν επίσης ότι η κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων θα είναι κοντά στο 5,6%.

Key US Inflation Gauges Reaccelerate | Measures rise by more than forecast while spending surges

Το Δεκέμβριο η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης αφού είχαν προηγηθεί τέσσερις αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης, για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης στις 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο. «Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων έγινε για να διαπιστώσουμε τον μέχρι τώρα αντίκτυπο από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πάουελ.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες προκειμένου να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, όμως η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτα ανθεκτική στα υψηλότερα επιτόκια. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν περισσότερο από 1 εκατομμύριο στο τρίμηνο έως τον Ιανουάριο.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr