ΑΜε 1 δισ. ευρώ επιπλέον θα επιδοτήσει η κυβέρνηση κοινωνία και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, έως το τέλος του έτους. 

Έξτρα κονδύλια της τάξης του 0,5-0,6% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου  προκειμένου η κυβέρνηση να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων κατά της ακρίβειας.

Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν έως και 1 δισ. ευρώ επιπλέον για τις ενισχύσεις, καθώς οι αρχικές προβλέψεις για δαπάνες 850 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έως το τέλος του έτους δεν επαρκούν.Κατά συνέπεια, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2022 και πιθανόν να μην είναι και η τελειωτική, αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αγορά ενέργειας το επόμενο διάστημα και ειδικά καθώς θα πλησιάζουμε στο χειμώνα.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες (Money Review), οι αρχικές εκτιμήσεις είχαν γίνει με την παραδοχή για κόστος 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά και 100 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο. Οι τιμές αυτές ξεπεράστηκαν ήδη από τον Ιούλιο, ενώ τις τελευταίες μέρες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) οι τιμές έχουν ξεφύγει ακόμη και πάνω από τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το φυσικό αέριο κινείται σταθερά πάνω από τα  200 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Oι λογαριασμοί στην λιανική αγορά ρεύματος

Το μεγάλο ερώτημα είναι το που θα φτάσουν οι λογαριασμοί στην λιανική αγορά ρεύματος. Τον Αύγουστο απαιτήθηκαν 1,13 δισ. ευρώ για την κρατική επιδότηση των 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα τιμολόγια για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Βέβαια το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των δαπανών προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και ένα τμήμα μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Μετά και από την επιβολή του πλαφόν των 5 ευρώ στις πάγιες χρεώσεις οι πάροχοι ανακοίνωσαν τιμές της τάξης των 0,48 με 0,58 ευρώ ανά κιλοβατώρα για αυτό τον μήνα. Κατά εκτιμήσεις της αγοράς ενέργειας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι τιμές του Σεπτεμβρίου (που πρέπει να ανακοινωθούν στις 20 Αυγούστου) μπορεί να είναι ακριβότερες ακόμη και τα 10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή να δούμε τιμές της τάξης των 0,60 – 0,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει πως τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αυξηθεί και η επιδότηση για να συγκρατεί την τελική επιβάρυνση του καταναλωτή στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

  • Απέναντι στο κύμα ακρίβειας που ανεβάζει τις κρατικές δαπάνες το οικονομικό επιτελείο έχει δύο πολύ ισχυρούς συμμάχους. Ο πρώτος είναι ο τουρισμός και τα επιπλέον έσοδα που φέρνει στα κρατικά ταμεία. Ο δεύτερος σύμμαχος είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων, η οποία μέχρι στιγμής υπερβαίνει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr