Με 6 μειώσεις φόρων και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις μπήκε ο Οκτώβριος

Με 6 μειώσεις φόρων και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις μπήκε ο Οκτώβριος:  Καταργείται ο  φόρος 10% στη γονική παροχή και δωρεά για χρηματικά ποσά προς συγγενείς α΄βαθμού. Μειώνεται 50% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και έτσι γίνονται πιο συμφέρουσες  συγχωνεύσεις, εξαγορές, καθώς  και κοινοπραξίες.

1.  Γονικές παροχές και δωρεές που συστήνονται από 1η Οκτωβρίου γίνονται πλέον αφορολόγητα.

2. Μειώνεται ο συντελεστής φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50%. Ορίζεται στο 0,5% επί της αξίας που φορολογείται, αντί 1% που ισχύει. Η εν λόγω μείωση που αφορά κατ’έξοχήν εμπορικές εταιρείες και κοινοπραξίες, καταλαμβάνει πράξεις, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την 1η.10.2021.

Μεταξύ άλλων, με τον τρόπο αυτό ελαφρύνονται και ενθαρρύνονται:

α) η σύσταση προσώπων και η αύξηση του κεφαλαίου τους, που γίνεται με την εισφορά περιουσιακών στοιχείων κάθε είδους,

β) η μετατροπή προσώπων, καθώς και η συγχώνευση προσώπων

γ) η αύξηση ενεργητικού  με εισφορά περιουσιακών στοιχείων, όχι για συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο ή την εταιρική περιουσία, αλλά για χορήγηση δικαιωμάτων ίδιας φύσης με εκείνα που έχουν οι εταίροι, όπως το δικαίωμα ψήφου ή το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη κλπ,

δ) η αύξηση του ενεργητικού που γίνεται με την παροχή υπηρεσιών από μέλος των προσώπων, οι οποίες δεν αυξάνουν το κεφάλαιο, αλλά διαφοροποιούν τα δικαιώματα ή αυξάνουν την αξία των μεριδίων,

ε) το δάνειο, εφ’ όσον ο δανειστής έχει δικαίωμα σε ποσοστό στα εταιρικά κέρδη,

στ) το δάνειο από εταίρους, εφόσον έχει το ίδιο αποτέλεσμα που έχει και η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου,

ζ) η διάθεση παγίων κεφαλαίων ή κεφαλαίων κίνησης σε υποκατάστημα στην Ελλάδα από ξένη εταιρεία, στην οποία αυτό ανήκει.

η) μεταφορά έδρας στην Ελλάδα από τρίτο κράτος (εκτός ΕΕ), της έδρας της πραγματικής διεύθυνσης του οποίου η καταστατική έδρα βρίσκεται στο τρίτο κράτος,

4 ακόμα αλλαγές

Με άλλες τροπολογίες, από την 1η Οκτωβρίου ισχύουν και οι εξής αλλαγές:

  • Εξόφληση ΕΝΦΙΑ με «διπλή» α΄ δόση έως 29 Οκτωβρίου.
  • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Διατηρείται έως τον Ιούνιο του 2022 η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο.
  • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr