Με 6 ρήξεις η αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ έριξε το γάντι στον Κασσελάκη

Χαμός χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τα “καπετανάτα” να συγκρούονται και τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη να παρακολουθεί με βιντεοκλήση την (πρώτη επί προεδρίας του) συνεδρίαση του οργάνου από τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα παντρεύεται τον εκλεκτο της καρδιάς του Τάιλερ Μάκμπεθ.

Τα αίματα άναψαν ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη και Ανδρέα Ξανθό. Ο κ. Πολάκης ανέβασε τους τόνους , με τους άλλους να τον κατηγορούν για “εμπρηστικές” συμπεριφορές που βλάπτουν το κόμμα:

  • «κάθε φορά που βγαίναμε προεκλογικά στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν για σένα», του είπαν τα στελέχη της «Ομπρέλας», τονίζοντας  πως «εξαιτίας σου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεσαι εδώ και παριστάνεις τον τιμητή».

Τα 6 σημεία ρήξης με τον Κασσελάκη

Όταν ηρέμησαν οι διαπληκτιζόμενοι, η Πολιτική Γραμματεία μπήκε στα σοβαρά με την εσωκομματική αντιπολίτευση να αμφισβητεί τις επιλογές Κασσελάκη και κυρίως τις πολιτικές θέσεις του, η κομματική συμπεριφορά του και όσα αφορούν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέβαιο είναι ότι έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ νικητών και ηττημένων των εσωκομματικών εκλογών και η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Βασικά σημεία ρήξης της αντιπολίτευσης είναι:

  • ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου,
  • η πολιτική κατεύθυνση του νέου Προέδρου,
  • η καταστρατήγηση του καταστατικού,
  • η απαξίωση των στελεχών,
  • οι απειλές περί αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια,
  • ο προσωπικός μηχανισμός που δομεί με στόχο να πετάξει στα αζήτητα τους αντιπάλους του στο κόμμα

 Έντονη κριτική από Αχτσιόγλου

Στην πρώτη της παρέμβαση μετά τις εκλογές η Εφη Αχτσιόγλου άσκησε κριτική στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, επισημαίνοντας πως η θέση ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των ανισοτήτων είναι ανήκουστη.

Η πρώην υπουργός Εργασίας, επέμεινε πολύ συμπληρώνοντας πως η συμμετοχή του εργαζόμενου στο επιχειρηματικό ρίσκο συνιστά βαθιά αλλοίωση του πυρήνα της μισθωτής εργασίας, αλλά και της θέσης της σύγχρονης Αριστεράς. «Ο εργαζόμενος δεν αναλαμβάνει επιχειρηματικό κίνδυνο, αυτό είναι το μόνο βάρος που φέρει η εργοδοτική πλευρά», συμπλήρωσε.

“Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ενότητα”

Η Ομπρέλα θέλει να τηρηθεί η απόφαση του κόμματος και να διεξαχθεί τον Νοέμβριο όπως αποφάσισε η τελευταία Κεντρική Επιτροπή, ο Κασσελάκης το επιμήκυνε προτείνοντας τις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου.

  • Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος του άφησε να εννοηθεί ότι μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ενότητα του κόμματος, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμες» τις επόμενε ημέρες!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα. Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία.

«Θέλει να επιβληθεί η πλειοψηφία στη μειοψηφία»

Ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι πέρα από «τους συντρόφους και συντρόφισσες που πραγματικά αγωνιούν για την ενότητα του κόμματος», υπάρχει και η «άλλη πλευρά» που «θέλει να επιβληθεί η πλειοψηφία στη μειοψηφία με όρους νικητή-ηττημένου».

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο κ. Τσακαλώτος. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες», κατέληξε στη σημερινή του ομιλία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αισιόδοξος ο κ. Κασσελάκης

Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης δήλωσε (από τη Νέα Υόρκη) στους συντρόφους του ότι θέλει να χτίσει μια Αριστερά η οποία θα διεκδικήσει… αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές! Άλλωστε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως είπε, τους χάρισε «ένα έστω  αμυδρό χαμόγελο», αφού  είδε για πρώτη φορά «μια πρώτη ρωγμή στην εικόνα παντοδυναμίας της κυβέρνησης»!

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, είπε, είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με την εισήγησή του, η στρατηγική αυτή στόχευση συνδυάζεται με την τακτική συμμαχιών με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, απέναντι στις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ», με πρώτο δείγμα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, και από δω και πέρα με επίκεντρο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους αλλά και τη Βουλή, «ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης».

Ένα Συνέδριο με 13 mini περιφερειακά

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός», «ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές». «Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογραμμίζοντας: «Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία».

Παράλληλα εισηγήθηκε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. «Ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (ενδεικτικά: ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενής παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση μένα Ευρώπη κ.α). Όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη. Θα πάω και στις 13 περιφέρειες. Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει παντου”

Την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ είχε περιγράψει μια μέρα πριν τη συνεδρίαση ο Διονύσης Τεμπονέρας, κάνοντας λόγο για κρίση ταυτότητας. Διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Διακρίνεται για αρχηγισμό, ενώ μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ επικάθεται σε όλη την κομματική βάση. Και αποφαίνεται ότι «το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές».

«Προφανώς υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν, τα οποία έχουν να κάνουν και με έναν πρώτο απολογισμό για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, και βεβαίως θα υπάρχει και ένας προγραμματισμός για το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα, αυτό το οποίο έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή σε προηγούμενη απόφασή της, δηλαδή τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr