Καλά νέα: Με αναβάθμιση από τη Fitch και την πρόωρη αποπληρωμή χρεών κλείνει η χρονιά

Με την αναβάθμιση από την Fitch Ratings η οποία αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου και την πρόωρη αποπληρωμή δανείων συνολικής αξίας 5,3 δισ. Ευρώ εξ αυτών που είχαν χορηγηθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του οδυνηρού πρώτου πακέτου διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπία, κλείνει τον Δεκέμβριο μια καλή χρονιά για την Ελληνική οικονομία.

Αναμένοντας το βράδυ της Παρασκευής

Το βράδυ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να είναι ο οίκος ο οποίος κλείσει το κύκλο των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2023, με μεγάλες πιθανότητες να το κάνει, αναβαθμίζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο την Ελλάδα, αυτή τη φορά στην επενδυτική βαθμίδα, ακολουθώντας τη R&I, την Scope, την DBRS, τη Moody’s  και την Standard & Poors. Θυμίζουμε ότι ο οίκος άνοιξε το “χορό” των αξιολογήσεων της χρονιάς στις 29 Ιανουαρίου, με την αναβάθμιση του αξιόχρεου στη βαθμίδα ΒΒ+. Αυτά, ενώη Fitch:

  • Προβλέπει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, τετραπλάσιο από το μέσο της Ευρωζώνης (0,6% ). Για τον επόμενο χρόνο, προβλέπει ανάπτυξη 2,9%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 1,3% που εκτιμά η Κομισιόν για την ΕΕ και την ζώνη του Ευρώ.
  • Εκτιμά ότι το χρέος της θα παραμείνει σε καθοδική τροχιά φτάνοντας στο τέλος του 2024 στο 152,3% του ΑΕΠ, από 160,3% του ΑΕΠ φέτος. Αντίθετα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί από το 1,1% του ΑΕΠ (ή και υψηλότερα ) φέτος, στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024.

Η χώρα έβγαλε από πάνω της 13 δισ. ευρώ χρέη

Στο μεταξύ, η χώρα – όπως δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – στις 15 Δεκεμβρίου, με τη διευκρίνιση πως η πρόωρη εξόφληση αφορά σε δάνεια που θα έληγαν στα έτη 2024 και 2025. Όπως είπαν,  προγραμματίζονται περισσότερες αντίστοιχες πρόωρες εξοφλήσεις στο νέο έτος.

Από το πρώτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα έλαβε δάνεια 53 δισ. Ευρώ από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία λήγουν κλιμακωτά μέχρι το 2041. Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,3 δισ. Ευρώ εξ αυτών για την οποία έγινε λόγος στο Reuters, θα αυξήσει τη συνολική μέχρι στιγμής αποπληρωμή του πρώτου πακέτου σε 13 δισ. Ευρώ.

Η απομείωση του Ελληνικού χρέους

Ας σημειωθεί πως η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων αυτών από πλευράς ελληνικού δημοσίου, μαζί με άλλες παραμέτρους, θεωρείται κρίσιμη συνθήκη για την διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Γεγονός είναι ότι από τότε που η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ το 2024, ενώ διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ, λόγω της υψηλότερης του αναμενόμενου απόδοσης των φορολογικών εσόδων, της ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr