Ερντογάν ΗΠΑ

Με αντίποινα απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμήνυσε απόψε ότι απορρίπτει και καταδικάζει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει ανάλογα όποτε το κρίνει σκόπιμο.

Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και τονίζει ότι η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα «όπως είναι και το αναγκαίο».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η άρνηση των ΗΠΑ να αποδεχθούν την πρότασή μας για την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας, με τρόπο που αξίζει σε δύο συμμάχους, και η προσφυγή τους σε μονομερείς κυρώσεις είναι μια πράξη που στερείται λογικής».

Στην συνέχεια η Αγκυρα προειδοποιεί πως «η Τουρκία, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης, που αναπόφευκτα θα έχει  αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μας».

Τονίζει ακόμη πως «θα απαντήσει ανάλογα όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο». «Η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει, δε, ότι δεν υπάρχει τεχνική βάση για τον αμερικανικό ισχυρισμό ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του NATO.

Καλεί, τέλος, τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το «σοβαρό λάθος» τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε σε δηλώσεις του την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Άγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο για τις ΗΠΑ.

Πηγή: economico.gr