μακρινός ο στόχος των εμβολιασμών

Δύσκολο να ξεπεράσουν τους 200.000 οι εμβολιαζόμενοι μέσα σε ένα μήνα: Η ανασφάλεια για την εξασφάλιση δόσεων αλλά και τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν για το κλείσιμο των ραντεβού, φρενάρουν την καλή διάθεση της Κυβέρνησης για τον γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κοροναϊού.

Το στοίχημα να πετύχουμε κάλυψη με εμβόλιο ενός μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μέχρι το τέλος Μαρτίου, δεν φαίνεται να το κερδίζουμε, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Μόλις το 2% εκτιμάται να έχει εμβολιαστεί μέσα στον επόμενο μήνα.

  • Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, φαίνεται έως και ιδιαίτερα δύσκολο να έχει χορηγηθεί εμβόλιο σε 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας μέχρι το τέλος Μαρτίου, δηλαδή σε ένα διάστημα 63 ημερών.

Όπως διαπιστώθηκε, τα νοσοκομεία αλλά και τα εμβολιαστικά κέντρα που ξεκινούν από αύριο, θα εργάζονται κάθε μέρα εκτός Κυριακής. Αυτό σημαίνει πως για να πετύχουμε τον εμβολιασμό 1 εκατομμυρίου Ελλήνων θα έπρεπε κατά μέσο όρο να εμβολιάζονται περίπου 15-16 χιλιάδες άτομα την ημέρα, χωρίς βέβαια σε αυτά να υπολογίζουμε και εκείνους που θα πρέπει να λάβουν τη δεύτερη δόση.

Θεμιστοκλέους: 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και τη δεύτερη δόση

Όπως σημείωσε χθες ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού που είναι για τους υγειονομικούς. Ο κ. Θεμιστοκλέους δεν ανάφερε βέβαια σε τι εύρος χρόνου έχουν κανονιστεί τα ραντεβού αυτά, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι οι δόσεις για τους εν λόγω εμβολιασμούς είναι εξασφαλισμένες.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχει προκύψει αυτή την ώρα, είναι η σε ένα μεγάλο βαθμό αδιαφορία των ατόμων που είναι άνω των 85 ετών να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα, έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6000 πολίτες άνω των 85 ετών και αν σ’ αυτούς προσθέσουμε και τα ραντεβού των περίπου 127 χιλιάδων, βλέπουμε ότι άμεσα ανταποκρίθηκαν 133 χιλιάδες. Ο αριθμός αυτός αναλογεί σε ένα ποσοστό κάτω από το 40% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Από κει και πέρα το ζήτημα των δόσεων που θα λαμβάνουμε είναι καίριας σημασίας. Όπως έχουμε σημειώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούσαμε να έχουμε έως και 2,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αν όλα πάνε καλά. Όμως αυτό θα γίνει εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο μάλιστα υπήρξε και παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Θα πρέπει λοιπόν να διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις για την επίτευξη εμβολιασμών μεγάλου αριθμού εμβολιασθέντων και δη 2 εκατομμυρίων πολιτών μέχρι το τέλος Μαρτίου, αφού αυτές οι δόσεις δεν ξέρουμε αν θα παραδοθούν στην ώρα τους και φυσικά σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούν και το δεύτερο εμβολιασμό των ίδιων ατόμων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε και ένα σκαμπανέβασμα στους εμβολιασμούς. Ειδικότερα χθες έγιναν χθες έγιναν 5.915 εμβολιασμοί, έναντι 4.468 την Παρασκευή, 4.578, την Πέμπτη 14/1 6.110 όταν την Τετάρτη 13/1 ήταν 8.600.

ΠΗΓΗ: HealthmagΡεπορτάζ Γιώργος Σακκάς

Πηγή: economico.gr