αποζημιώσεις Σκυλλακάκης

Τη φόρμουλα των επιστρεπτέων προκαταβολών, όπου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν τις ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με διαδικασίες fast track, θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Με μια αίτηση θα δηλώνουν το μέγεθος της ζημιάς και θα λαμβάνουν άμεσα την προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή.

300 ολοσχερώς κατεστραμμένες εταιρείες 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων αρχών, 300 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ περίπου 1.000 έχουν υποστεί μεγάλες ή μικρότερες ζημιές.

H επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και έρχεται να προστεθεί στο αυξημένο, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, κόστος του κοροναϊού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «οι προκαταβολές είναι ικανές για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα προβλήματα των πυρόπληκτων».

Στο επόμενο δεκαήμερο η είσπραξη των χρημάτων 

Ανέφερε επίσης ότι οι πληγέντες θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή δεκαπενθήμερο το αργότερο. Ερωτηθείς για τα κατεστραμμένα επαγγελματικά κτίρια, είπε ότι θα αποζημιωθούν τόσο οι ενοικιαστές όσο και οι ιδιοκτήτες, αφού υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στα τέλη Αυγούστου θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πυροπλήκτων οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Για την αποκατάσταση των ακινήτων οι πληγέντες θα λάβουν ποσό ύψους έως 150.000 ευρώ, ενώ θα τους χορηγηθεί και άτοκο δάνειο το οποίο ανέρχεται στο 20% της συνολικής αξίας του ακινήτου.

Το ύψος της κρατικής αρωγής ανέρχεται στο 80% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτό υπολογίζεται στον ΕΝΦΙΑ και είναι δηλωμένο στο Ε9 και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Οι δύο φάσεις των αποζημιώσεων:

Στις 18 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει πλατφόρμα στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr. προκειμένου τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρηματίες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να υποβάλουν αίτηση με τους κωδικούς του Τaxisnet με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης.

Στην αίτηση αυτή θα αναφέρουν την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε ακίνητο σύμφωνα με την προσωπική τους εκτίμηση.

Με την υποβολή της αίτησης οι πυρόπληκτοι θα λάβουν ως πρώτη αρωγή:

– 20.000 για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς (14.000 ευρώ προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 6.000 ευρώ για την οικοσκευή).

– 12.000 ευρώ για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες (8.000 ευρώ προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 4.000 ευρώ για την οικοσκευή).

– 5.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες (3.000 ευρώ προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 2.000 ευρώ για την οικοσκευή).

Οι αποζημιώσεις για τα κτίρια 

Για λοιπά κτίρια και επιχειρηματικά ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η προκαταβολή ανέρχεται σε 14.000 ευρώ, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά, το ποσό διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι λειτουργικά η ενίσχυση είναι 3.000 ευρώ .

Σημειώνεται ότι για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η στεγαστική συνδρομή:

– Αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).
– Δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
– Είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οφειλές προς το Δημόσιο.

Η δεύτερη φάση

Η καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την εκταμίευση των χρημάτων τους ταχύτερα από ό,τι στις προηγούμενες περιπτώσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στις αρχές του 2022 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr