Το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε διάβημα για τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Αχρείαστη κίνηση

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί διάβημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και γραπτή ρηματική διακοίνωση.

Τόνισε μάλιστα πως «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι’ αυτή την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη».

Υποβαθμίζει η Άγκυρα

Πάντως, σύμφωνα με το Ahval, η Άγκυρα επιχειρεί να υποβαθμίσει τη νέα αυτή προκλητική της ενέργεια στο Αιγαίο, με Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η έξοδος του «Τσεσμέ» δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Μάλιστα, έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι οι υδρογραφικές έρευνες θα περιοριστούν σε διεθνή ύδατα και μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας αποκλείοντας το πλοίο να ποντίσει καλώδια για σεισμογραφικές έρευνες.

Πηγή: economico.gr