Με discount άνω του 26% η ΔΕΗ απέκτησε τις συμμετοχές του Fondul Proprietatea στην Enel Romania

Με σημαντικό discount, άνω του 26% (σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές)  υπεγράφη η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Fondul Proprietatea , για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχει το επενδυτικό αυτό fund στις θυγατρικές εταιρείες της Enel Romania. Η συμφωνία αυτή ολοκληρώνει το deal της της ΔΕΗ με την ιταλική Enel και δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικά για την ενεργειακή αγορά της Nοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η Fondul Proprietatea κατέχει μειοψηφικά ποσοστά:

  • Στις 3 εταιρείες διανομής: e-distributie Mountenia (EDM), e-distributie Banat (EDB) και e-distributie Dobrogea (EDD)
  • Στις 2 εταιρείες προμήθειας: Enel Energie Muntenia (EEM) και Enel Energie (EE).

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Ιδιωτικοποίησης που υπέγραψε η Enel όταν απέκτησε τις εταιρείες Διανομής και Προμήθειας από το Ρουμανικό Δημόσιο, προβλέπονταν δικαιώματα προσκολλήσεως (tag along rights) για τους μετόχους μειοψηφίας (SAPE, δηλαδή Ρουμανικό Δημόσιο, και Fondul), στην περίπτωση που η Enel θα ήθελε στο μέλλον να πωλήσει τη συμμετοχή της στις δύο εταιρείες EDM και EEM.

Σε συνέχεια αυτής της σύμβασης, η ΔΕΗ έκανε πράγματι προσφορά για την εξαγορά τόσο των μετοχών της Fondul όσο και του Ρουμανικού Δημοσίου (SAPE). Το μεν Ρουμανικό Δημόσιο δεν ήθελε να πουλήσει το μερίδιό του, η δε Fondul δέχτηκε να πουλήσει όχι μόνον τα μερίδιά της σε EDM και EEM, αλλά και στις τρεις υπόλοιπες εταιρείες.

Έτσι, η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Fondul Proprietatea περιλαμβάνει την πώληση στη ΔΕΗ όλων των μειοψηφικών ποσοστών που κατέχει και στις πέντε εταιρείες της Enel Romania, δηλαδή το 12% της EDM, το 24,1% της EDB, το 24,1% της EDD, το 12% της ΕΕΜ και το 12% της ΕΕ έναντι του συνολικού ποσού των περίπου 131 εκατ. ευρώ (650 εκατομμυρίων RON).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr