εκκρεμείς συντάξεις

Δύο πολυδύναμα στρατηγεία, ένα στην Αθήνα –στο πράσινο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας που επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής– κι ένα στη Θεσσαλονίκη, στη Γ΄ Διεύθυνση Απονομών Συντάξεων, ρίχνει στη μάχη για την επιτάχυνση έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Στόχος είναι η έκδοση 30.000 οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης τον μήνα, προκειμένου έως το τέλος του έτους να έχει εκκαθαριστεί ένα μεγάλο μέρος από τις περίπου 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και εφάπαξ.

Υπό τον φόβο μάλιστα της αύξησης των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, λόγω της λήξης των μεταβατικών διατάξεων που προβλέφθηκαν το 2015 –όταν έκλεισαν σχεδόν όλες οι πόρτες για πρόωρη συνταξιοδότηση–, το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί όλα του τα όπλα.

Δύο νέα “στρατηγεία”

Ετσι, παράλληλα με την ένταξη των πιστοποιημένων ιδιωτών (δικηγόρων και λογιστών) στη διαδικασία, δημιουργεί δύο στρατηγεία, όπου εξειδικευμένοι υπάλληλοι σε συνεργασία και με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα θα ασχολούνται με τις πλέον δύσκολες υποθέσεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Μάλιστα, τα πρώτα απτά αποτελέσματα φάνηκαν ήδη από το στρατηγείο του ΕΦΚΑ στην Κηφισίας, καθώς ήδη τον Ιούλιο –πρώτος μήνας λειτουργίας της νέας γραμμής απονομής συντάξεων– εκδόθηκαν 1.100 παραπάνω νέες συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή ), στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το φθινόπωρο να απονέμονται έως και 3.200 νέες συντάξεις τον μήνα, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του έτους, να απονέμονται έως και 6.800 νέες συντάξεις μηνιαίως.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι φυσικοί φάκελοι θα ψηφιοποιούνται πλήρως προτού έρθουν για επεξεργασία στο «πράσινο κτίριο».

Και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχο “στρατηγείο”

Αντίστοιχο μητροπολιτικό κέντρο ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης υλοποιείται και στη Θεσσαλονίκη, στη Γ΄ Διεύθυνση Απονομών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της Βόρειας Ελλάδας. Ηδη η νέα δομή έχει παράξει 2.500 συντάξεις τον Ιούλιο και στόχος είναι από τον Οκτώβριο και μετά να εκδίδονται κάθε μήνα 6.000 νέες συντάξεις.

Η δομή έχει στελεχωθεί με 25 άτομα προσωπικό και στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο να φτάσουν τα 60.

Το στρατηγείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, όπου στεγάζονται η δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, καθώς και το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα, επιθεώρησαν χθες η ηγεσία του υπουργείου και του ΕΦΚΑ.

Το σύστημα εργασίας των στρατηγείων

Βάσει του σχεδιασμού, όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ – ΟΑΕΕ, ΙΚΑ – ΟΓΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο «πράσινο κτίριο» και επιτόπου υπάλληλοι των τριών τ. ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Μια διαδικασία όπου μέχρι πρότινος χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αλληλογραφία μεταξύ των τ. ταμείων, πλέον θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη συνεργασία των έμπειρων στελεχών του e-ΕΦΚΑ μεταξύ τους, αλλά και με εξειδικευμένες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, το «πράσινο κτίριο» θα αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο απονομής συντάξεων, καθώς και το επιχειρησιακό κέντρο απονομής, όπου η αποτελεσματικότητα, η ταχύτητα και ο σεβασμός στις ανάγκες των πολιτών κυριαρχούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr