Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του

Το πιθανότερο σήμερα το μεσημέρι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, ο οποίος θα είναι λειτουργικός και ευρύς.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πληροφορίες εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να προβεί σε καίριες αλλαγές όχι μόνο στο επίπεδο των υφυπουργών, αλλά ακόμα και κορυφαίων υπουργών, με αρκετές, βέβαια,  εξαιρέσεις. Αλλες πληροφορίες, δε, μιλούσαν για ηχηρές εκπλήξεις σε επίπεδο είτε αποχωρήσεων, είτε μετακινήσεων προβεβλημένων υπουργών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ονοματολογία έδινε και έπαιρνε μέχρι πολύ αργά τη νύχτα, με αποτέλεσμα μια σειρά από υπουργούς και υφυπουργούς να αισθάνονται ανασφαλείς και κάποιους λίγους, να ετοιμάζουν ήδη τους λόγους τους για τις τελετές παράδοσης – παραλαβής.

Η χρονική στιγμή των αλλαγών έχει τη σημασία της, καθώς γίνονται στην έναρξη των εμβολιασμών οι οποίοι εκ των πραγμάτων γεννούν ελπίδες για σταδιακή αντιμετώπιση της πανδημίας, σε μία συγκυρία που τα ημερήσια κρούσματα είναι σημαντικά μειωμένα, που τα σχολεία και σταδιακά η αγορά αναμένεται να ξανανοίξουν και κυρίως που ξεκινάει μία νέα χρονιά, με σημαντικές προκλήσεις.

Νέα χρονιά, με νέο κυβερνητικό σχήμα

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται ο πρωθυπουργός εκτιμούν ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα συνδέονται  με το συνολικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να αξιοποιηθούν πρόσωπα τα οποία εκτιμάται ότι έχουν αποδώσει στους τομείς που κλήθηκαν να διαχειριστούν και νέα που θεωρείται ότι μπορούν να υπηρετήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Άλλωστε, στη συμπλήρωση 18 μηνών από την ανάληψη της εξουσίας έχουν φανεί ανάγλυφα τόσο οι τομείς που το κυβερνητικό έργο προχωράει απρόσκοπτα, όσο και εκείνοι στους οποίους εντοπίζονται συχνές αρρυθμίες.

Με τις επικείμενες αλλαγές, ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από εσωκομματικές ή άλλες ισορροπίες και ότι μοναδικός γνώμονας είναι η καλύτερη δυνατή υπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, αυτή τη φορά, φαίνεται ότι το νέο σχήμα θα είναι πιο ισορροπημένο μεταξύ τεχνοκρατών και κοινοβουλευτικών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει σημαντική παρουσία βουλευτών, ιδιαίτερα από την περιφέρεια, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση κυβέρνησης – κοινωνίας.

Γιατί θα τον ανακοινώσει ο ίδιος 

Ενας από τους λόγους για τους οποίους, όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά δεν θα ακολουθηθεί η πεπατημένη που θέλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει το νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αναγνωρίσει τη συνεισφορά ενός εκάστου εκ των συνεργατών του. Για κάποιους υφυπουργούς, μάλιστα, λέγεται ότι η αναγνώριση δεν θα είναι μόνο λεκτική, αλλά και ουσιαστική, αφού προβλέπεται η αναβάθμισή τους.

Τέλος, όπως όλα  δείχνουν, στο νέο σχήμα δεν θα περιλαμβάνονται στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα του κέντρου και της κεντροαριστεράς (ήδη αρκετά κεντρώα στελέχη στελεχώνουν κυβέρνηση και Μαξίμου).

Πηγή: economico.gr