Τα  φορολογικά έσοδα του δημοσίου

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την πρώτη  Απόφαση έγκρισης των  αιτήσεων που υποβλήθηκαν στη δράση «Βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων».Με βάση αυτή την αξιολόγηση, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα διαθέσει ένα δισ. ευρώ, από τα 26 του συνολικού προϋπολογισμού του, για τη χρηματοδότηση πράσινης και ψηφιακής μετάβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»

Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν 101 αιτήσεις εκ των οποίων 73 κρίθηκαν επιλέξιμες για χρηματοδότηση με επιχορηγούμενη δημόσια δαπάνη 1.062.280,28 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τη δράση του «Βασικού ψηφιακού μετασχηματισμού» προβλέπονται επιδοτήσεις από 18.000 έως 30.000 ευρώ και η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι 9 μήνες από την απόφαση έγκρισης.

Οι δράσεις πράσινης και ψηφιακής μετάβασης του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ήταν οι πρώτες για τις οποίες δημοσιεύθηκαν προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Για την πράσινη μετάβαση έχουν προϋπολογισθεί επιδοτήσεις 700 εκατ. ευρώ και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εντονότερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την πράσινη μετάβαση. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ήδη το πρόγραμμα έχει ουσιαστικά κλείσει καθώς δεσμεύθηκαν και τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του. Αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις σύντομα. Σημειώνεται ότι οι εγκρίσεις γίνονται με βάση τη σειρά υποβολής αιτήσεων. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, δίνεται η έγκριση και μόλις καλυφθεί ο προϋπολογισμός κλείνει το πρόγραμμα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσέλκυσε λιγότερο ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής (από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησαν οι αιτήσεις) έχουν εγκριθεί προτάσεις για περίπου 150 από τα 300 εκατ. ευρώ. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, όπως αναφέρουν, πολλές ίσως είχαν ολοκληρώσει τις σχετικές επενδύσεις για ηλεκτρονικό εμπόριο τα προηγούμενα χρόνια, λόγω κορωνοϊού.

Ετσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε έργα πράσινης μετάβασης το αδιάθετο υπόλοιπο του προϋπολογισμού του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», νέες δράσεις πρόκειται να προκηρυχθούν το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, η δράση για την «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και η δράση για την «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων» έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, για τις πρώτες εγκριτικές αποφάσεις «η αξιολόγηση είναι άμεση και οι δικαιούχοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ για την πορεία της αίτησης χρηματοδότησής τους και το αναλυτικό αποτέλεσμα αξιολόγησης. Η αξιολόγηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου άμεσα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί».

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις, καθώς οι αξιολογήσεις, οι οποίες γίνονται πλέον μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), έχουν προχωρήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr