Ερντογάν λίρα

Σε νέο χαμηλό διαμορφώθηκε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά από την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη η χώρα να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η λίρα διαπραγματεύεται στις 17,41 έναντι του δολαρίου, σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά από τα χαμηλά που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και ύστερα από τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο 14% από το 15%.

“Με το θέλημα του Θεού, ο πληθωρισμός θα μειωθεί”

Ο Ερντογάν την Κυριακή δήλωσε εκ νέου ότι δεν θα αφήσει την Τουρκία “να συντριβεί από τα επιτόκια”, προσθέτοντας ότι “με το θέλημα του Θεού, ο πληθωρισμός θα μειωθεί το συντομότερο δυνατό”.

Η λίρα εξάλλου έχει μειωθεί 134% από την αρχή του έτους, προκαλώντας αύξηση του κόστους για τις εισαγωγές, τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Επικαλείται τα επιτεύγματα του παρελθόντος 

Τα επιτεύγματα του παρελθόντος επικαλείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας για τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και την κρίση της λίρας, που κατρακυλά μετά την ανακοίνωση της πολιτικής για την επιθετική νομισματική χαλάρωση.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι όπως στο παρελθόν, μείωσε τον πληθωρισμό της Τουρκίας, έτσι θα το πράξει και τώρα, και μάλιστα σύντομα. Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 21%, με τον πρόεδρο να στοχεύει στη μείωσή του στο 4%.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι το νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια και εντάσσεται σε έναν «πόλεμο για οικονομική ανεξαρτησία», ο οποίος -όπως είπε- συνεχίζεται με επιτυχία.

«Ριψοκίνδυνη» η οικονομική πολιτική του Ερντογάν

Οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει «ριψοκίνδυνη» την οικονομική πολιτική του Ερντογάν προβλέποντας ότι τον ερχόμενο χρόνο ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30%.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κάτω από 17 λίρες έναντι του δολαρίου έπειτα από τους φόβους για ένα πληθωριστικό σπιράλ που θα προκληθεί από την νέα πολιτική.

Στο χαμηλότερο επίπεδό της η λίρα έχασε φέτος περίπου το 55% της αξίας της, περιλαμβανομένου του 37% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες.

Σε συνάντηση που είχε με νέους από την Αφρική χθες Σάββατο, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν τον πληθωρισμό και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να «συνθλιβούν» από τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr