Με F-35 ... θα πάει ο Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές. Ετοιμάζεται η σύμβαση

Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin αλλά και εκπρόσωποι της αρμόδιας για τις πωλήσεις των F-35 υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης (Joint Program Office) προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα για την προμήθεια των stealth μαχητικών.

Με την άφιξη της επιστολής αποδοχής (LOA) του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια F-35 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των 60 ημερών για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι οι η διακρατική συμφωνία (FMS) πρόκειται να ολοκληρωθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές, καθώς η ισχύς της LOA παρέρχεται στις 9 Ιουνίου.

Τι μένει να ξεκαθαριστεί

Η ομάδα των Αμερικανών αξιωματούχων είχε χθες συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, με το κύριο θέμα συζήτησης να είναι τα προγράμματα ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών (SSI) τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην επιστολή αποδοχής.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο της αντίληψης για την ανάληψη βιομηχανικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα, στρέφεται στην εξαίρεση των SSI από τη σύμβαση. Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στις υποδομές που θα κατασκευαστούν στη βάση που θα φιλοξενεί τα ελληνικά F-35, δηλαδή στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις υποδομές, τα υπόστεγα, την ασφάλεια, το κέντρο κυβερνοάμυνας κ.ά.

  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά ζητά αναλυτική και κοστολογημένη ενημέρωση σχετικά με έργα που προτίθεται να αναλάβει η Αθήνα, καθώς αφορούν σε υποδομές ασφαλείας οι οποίες πρέπει να πιστοποιηθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το πρώτο ελληνικό F-35 θα παραδοθεί εντός του 2028

Από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα προκύψει και το τελικό ύψος της σύμβασης, η οποία υπολογίζεται να ξεπερνά κατά τι τα 3 δισ. ευρώ για 20 F-35 χωρίς τα SSI. Αν, ωστόσο, η Αθήνα αποφασίσει να συμπεριληφθούν ορισμένα από τα έργα στη σύμβαση, το κόστος για την προμήθεια των F-35 θα αυξηθεί. Στη σύμβαση περιλαμβάνονται η εκπαίδευση, η εγκατάσταση εξομοιωτών στην Ανδραβίδα και η τεχνική υποστήριξη για τουλάχιστον τρία έτη.

Το πρώτο ελληνικό F-35 θα παραδοθεί εντός του 2028. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τέσσερα αεροσκάφη θα παραμείνουν για μερικούς μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών, μεγάλο μέρος της οποίας θα γίνεται και σε εξομοιωτές στο έδαφος. Στην Αμερική θα εκπαιδευτούν και οι τεχνικοί που θα υποστηρίζουν τα ελληνικά F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε πιλότο F-35 απαιτούνται τουλάχιστον 15 μηχανικοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr