Με ηγετικό

Λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείσει – σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ – οριστικά το θέμα των πρόωρων εκλογών, το economico τόνιζε την επιμονή του να εξαντλήσει την τετραετία, παρά την έντονη φημολογία και την ακατάσχετη (εδώ και ένα χρόνο!) δημοσιογραφική εκλογολογία.

Πάγια η θέση της ιστοσελίδας μας

Είναι πάγια η θέση της ιστοσελίδας μας ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει την συνταγματική θητεία της. Γράφαμε στις 21 Μαρτίου 2021. (Θοδωρής Καλούδης):

“Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Βήμα» το πιο σημαντικό σημείο, κατά τη γνώμη μας, είναι η δέσμευσή του ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Είναι μια καθαρή στάση που συνάδει με όσα μας έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης στην κυβερνητική θητεία του.

Η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξαν, το 2019, τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι γιατί είχαν  νοσταλγήσει τόσο τις ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ούτε μόνο γιατί ήθελαν να απαλλαγούν από την ανερμάτιστη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και της παρέας του. Ποντάρισαν στην ελπίδα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εφαρμόσει μια ορθολογιστική, μεταρρυθμιστική και «επαγγελματική» διακυβέρνηση. Ότι, επιτέλους, θα αποκτήσουμε μια «κανονική», σύγχρονη κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στην προκοπή, με αναστήλωση των θεσμών, εκσυγχρονισμό του κράτους,  ζωντάνεμα της οικονομίας, στήριξη της κοινωνίας”.

Και αναφερόμενοι στις (και τότε) θετικές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις, σημειώναμε:

“Οι δημοσκοπήσεις –  όλες οι δημοσκοπήσεις –  δείχνουν πως η κοινωνία (τουλάχιστον οι ηλικίες που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από διακυβερνήσεις) εξακολουθεί να εμπιστεύεται και να στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει την τύχη να έχει απέναντί του ένα κυνικά επιπόλαιο και αναξιόπιστο αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…

Το πλεονέκτημα αυτό ορισμένοι στο κυβερνητικό επιτελείο ίσως το θεωρούν πρόκληση για πρόωρες εκλογές – και εισηγούνται μια τέτοια εξέλιξη – ώστε η Νέα Δημοκρατία να πάρει «αβάντζο» τετραετίας. Ωστόσο αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος και (με τις πρόωρες διπλές κάλπες) ίσως οδηγούσε σε περιπέτειες τη χώρα. Ορθά, λοιπόν, ο πρωθυπουργός το ξέκοψε, ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό τοπίο”.

Και καταλήγαμε: “Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία – διαλύοντας κάθε αμφιβολία και σύννεφο στη δημόσια ζωή – ήταν σοφή και κρίσιμη”.

Με ηγετικό “πολιτικό ρίσκο” ο Μητσοτάκης

Χθες , απαντώντας σε ερώτηση αν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν ψάχνει δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνει εκλογές.

“Πάμε σε έναν δύσκολο χειμώνα, είπε. Είμαι απολύτως διατεθειμένος να αναλάβω το βάρος. Δεν θα παίξω με τους θεσμούς για να διασφαλίσω το συμφέρον της επανεκλογής μου. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας. Η αλλαγή της χώρας, η βαθιά μεταρρύθμιση είναι μια αποστολή που δεν μπορεί να κριθεί σε μία τετραετία. Ο βασικός μου αντίπαλος στο τέλος της τετραετίας είναι ο τέως πρωθυπουργός» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό, είναι σώφρων να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τη βόμβα της απλής αναλογικής και έναν Ερντογάν απρόβλεπτο, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά ωφέλιμη. Κι αν αυτό έχει κόστος, ας είναι έτσι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr