σχολεία self tests

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται το ενδεχόμενο άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Η ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει σήμερα, παρούσης της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, η οποία επιδιώκει την άμεση επιστροφή στα θρανία, τουλάχιστον των μαθητών της Γ. Λυκείου.

Η μικρή ομάδα των λοιμωξιολόγων συνεδρίασε εκτάκτως χθες για να αναλύσει τα επιδημιολογικά δεδομένα από ολόκληρη τη χώρα και να αποκτήσει μία πρώτη σφαιρική εικόνα, εν όψει της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης.

Μετά φόβου… θα επιστρέψουν στα θρανία οι μεγαλύτεροι μαθητές 

Παρ ότι το υψηλότατο επιδημιολογικό φορτίο και οι εκτιμήσεις για διατήρησή του – αν όχι και περαιτέρω αύξησή του – τις επόμενες ημέρες προβληματίζουν αρκετούς, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής φαίνεται αποφασισμένη να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των μεγαλύτερων μαθητών της Α΄Β και Γ Λυκείου, αφού προηγουμένως κάνουν το δωρεάν self test, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα φαρμακεία όλης της χώρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πάντως, υπάρχει σοβαρή περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη.

Τί θα γίνει με τους υπόλοιπους μαθητές 

Αν όλα πάνε κατ ευχήν, τότε τη μεθεπόμενη εβδομάδα, θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων, ενώ τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού να γυρίσουν στις σχολικές αίθουσες μετά τις πασχαλινές διακοπές.

Πάντως, παρ ότι οι πιέσεις για άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής είναι αφόρητες, με τους πολίτες να δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τα όρια της υπομονής τους, οι προβλέψεις των ειδικών για το επόμενο διάστημα, τρομάζουν και σοκάρουν.

Σοκάρουν και τρομάζουν οι εκτιμήσεις Τσιόδρα 

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή παρέμβαση του καθηγητή Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος μετά από αρκετό διάστημα σιωπής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι έχει νοσήσει το 10% των Ελλήνων και προβλέποντας αύξηση των διασωληνωμένων κατά τη διάρκεια και μετά το Πάσχα, ακόμα και στους 1200, αριθμός σοκ.

Όπως είπε, οι ειδικοί υπολογίζουν τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Τα εμβόλια δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας, μειώνοντας τα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί.

Πηγή: economico.gr