Ζαπορίζια χάπια ιωδίου

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ οι ουκρανικές αρχές μοιράζουν χάπια ιωδίου.

Χάπια ιωδίου σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής 

Τα χάπια διανέμονται σε ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, όπως δήλωσε στο NBC News εκπρόσωπος της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν να μοιράζουν χάπια ιωδίου στους κατοίκους κοντά στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι οι μάχες γύρω από το εργοστάσιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαρροή ραδιενέργειας ή ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Οι ουκρανικές αρχές έλαβαν την πρωτοβουλία αυτή,  μετά την προσωρινή αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά στα 40 χρόνια ιστορίας του, ενισχύοντας τους φόβους για πυρηνική καταστροφή σε μια χώρα που εξακολουθεί να στοιχειώνεται από την έκρηξη του 1986 στο Τσερνομπίλ.

Η σύσταση στους πολίτες είναι να μην παίρνουν τα χάπια προληπτικά, καθώς «διανέμονται σε περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής διαρροής ραδιενέργειας, οπότε η κυβέρνηση θα καθοδηγούσε τους ανθρώπους να τα πάρουν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν διευκρίνισε πόσα χάπια διανέμονταν και σε ποιους, αλλά σε ξεχωριστή ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram, ο δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ είπε ότι 25.000 χάπια παραδόθηκαν στη νότια πόλη από το αποθεματικό.

Φυσιολογικά μέχρι στιγμής τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο 

Ο ίδιος τόνισε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο και τις γύρω περιοχές ήταν φυσιολογικά.

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με τα ECDC.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται στην περιοχή ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Ήρθε η μέρα, η αποστολή της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Την Παρασκευή, η κρατική πυρηνική εταιρεία της χώρας, Energoatom, δήλωσε ότι το εργοστάσιο τροφοδοτείται με ασφάλεια μέσω μιας επισκευασμένης γραμμής από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μια ημέρα μετά την αποσύνδεσή του από το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπήρχαν προβλήματα με τα μηχανήματα ή τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου, είπε.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι η μονάδα είχε επανασυνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και παρήγαγε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr