Ο κινεζικός κολοσσός Evergrande βαίνει προς χρεοκοπία

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς το «σίριαλ» της Evergrande μοιάζει να βαίνει προς το -μοιραίο- τέλος του.

Εndgame: από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο των ακινήτων 

Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο των ακινήτων στην Κίνα και όχι μόνο, η Evergrande μοιάζει να έχει μπει σε φάση «endgame», καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καλύψει πληρωμές τόκων ομολόγων, συνολικού ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία έχει λάβει μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να συγκεντρώσει τα χρήματα που οφείλει σε πελάτες, επενδυτές και προμηθευτές, καθώς συνέστησε (μάλλον της επιβλήθηκε να συστήσει) επιτροπή διαχείρισης κινδύνου (risk management), προκειμένου να προβεί σε αναδιάρθρωση, με την ελπίδα να γλιτώσουν την χρεοκοπία.

Αναπόφευκτο

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, η χρεοκοπία της Evergrande είναι σχεδόν αναπόφευκτη και αυτό που τρομάζει τις αγορές είναι πόσο μεγάλο θα είναι το fallout της χρεοκοπίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να συνέλθει από την κρίση του κοροναϊού και τις συνέπειες της πανδημίας στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι τα χρέη της Evergrande φθάνουν τα 300 δισ. δολάρια ενώ η εταιρεία δήλωσε ότι η επιτροπή περιλάμβανε αξιωματούχους κρατικών φορέων και θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στον «περιορισμό και την εξάλειψη των μελλοντικών κινδύνων».

Αδυναμία ανταπόκρισης

Οι παγκόσμιοι φόβοι για κατάρρευση της Evergrande εδράζονται στο γεγονός ότι η εταιρεία φέρεται να χρωστάει χρήματα σε περίπου 171 κινεζικές τράπεζες και σε 121 άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Ήδη, η εταιρεία έχει παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της. Μάλιστα, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας παρήλθε η περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε στην διάθεσή της ώστε να καταβάλει τόκους 82,5 εκατ. δολαρίων που αφορούν σε ομόλογο που διαπραγματεύεται εκτός Κίνας. Το «σενάριο τρόμου» αναφέρει ότι αν που οι πιστωτές της κάνουν απαιτητέο το ποσό των 260 εκατ. δολαρίων, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα.

Οι κίνδυνοι από τη χρεοκοπία

Σε περίπτωση χρεοκοπίας της Evergrande αναλυτές θεωρούν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας θα προχωρήσουν σε «credit crunch», δηλαδή, σε «πάγωμα» στη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει επιβράδυνση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και σε συνολική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Παράλληλα, το αρνητικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ξένων επενδύσεων στην Κίνα, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την κρίση. Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογιστούν οι άμεσες συνέπειες από την κατάρρευση ενός κολοσσού στο χώρο του real estate.

Η στάση του Πεκίνου

Από την πλευρά του, το Πεκίνο, μέσω της επιτροπής διαχείρισης της Evergrande επιχειρεί να περισώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας και ταυτόχρονα να οργανώσει μια «χρεοκοπία σε αργή κίνηση», η οποία θα αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση και τον πανικό στις αγορές που αυτή θα προκαλέσει. Πάντως, το τερατώδες μέγεθος του χρέους της Evergrande κάνει πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται πώς η κινεζική κυβέρνηση θα καταφέρει να αποτρέψει ή εν πάση περιπτώσει να απαλύνει τις συνέπειες της χρεοκοπίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr