Τεταμένη ατμόσφαιρα αναμονής μιας ισοπεδωτικής χερσαίας επέμβασης του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, με όλες τις συνέπειες,βιώνει η διεθνής κοινότητα. Ασταμάτητοι είναι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη την Παλαιστινιακή ζώνη, μέχρι και στην Χαν Γιουνίς, στον νότο (όπου έχουν λάβει εντολή να μετακινηθούν οι άμαχοι), με την Χαμάς να απαντά με ρουκέτες. Οι κάμερες του στρατού δείχνουν από ψηλά τα ισχυρά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους και τα τηλεοπτικά συνεργεία στο έδαφος την απόλυτη καταστροφή.

Το «πράσινο» φως της κυβέρνησης του Ισραήλ έχει ήδη δοθεί στο στρατό για τη μακρά επιχείρηση που θα έχει στόχο όχι μόνο την πλήρη καταστροφή της Χαμάς σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και το οριστικό τέλος της ευθύνης του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ σε βουλευτές.

  • Ωστόσο, αυτό το “πράσινο φως” μπορεί να γίνει “κίτρινο” για λίγο ακόμα, αν αληθεύουν οι πληροφορίες του Bloomberg ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την επίθεση στη Γάζα υπό την πίεση των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να αγοράσουν χρόνο για τις εν εξελίξει μυστικές συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

Οι στόχοι της Ισραηλινής Αεροπορίας

Προετοιμάζοντας τη χερσαία επίθεσή, η Ισραηλινή Αεροπορία στοχεύει εισόδους υπογείων τούνελ, αποθήκες πυρομαχικών, επιχειρησιακά κέντρα και τα ίδια τα στελέχη της Χαμάς. Και αυτά όχι χωρίς τραγικές “παράπλευρες” απώλειες αμάχων (μεταξύ των οποίων και παιδιών). Στην πόλη Ζάχρα, γι απαράδειγμα, οι κάτοικοι λένε ότι, από τους εναέριους βομβαρδισμούς, ισοπεδώθηκαν 25 πολυκατοικίες, με πολλά θύματα.

Καθώς η ένταση στη Γάζα κλιμακώνεται, αυξάνονται οι πιθανότητες η Χαμάς να αποκαλύψει μια θανάσιμη έκπληξη, σύμφωνα με αναλυτές. Μια μέρα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε 35 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επίθεση της οργάνωσης. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Χαμάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει υποβρύχια drones, κρυμμένα σε μυστικά οπλοστάσια.

«Οι μάχες στις πόλεις είναι πάντα γεμάτες προκλήσεις»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντέιβιντ Πετρέους, απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής της CIA, είπε στο Al Jazeera ότι η επικείμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ θα είναι δύσκολη. «Οι μάχες στις πόλεις είναι πάντα γεμάτες προκλήσεις, αλλά όταν προσθέτεις την παρουσία πάνω από 200 ομήρων, έχεις έναν εχθρό που είναι πρόθυμος να αυτοκτονήσει για να πάρει μαζί τους Ισραηλινούς. Αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή», είπε. «Αν πραγματικά μπείτε για να καταστρέψετε τη Χαμάς, πρέπει να ελέγξετε κάθε κτίριο, κάθε όροφο, κάθε δωμάτιο, κάθε κελάρι και κάθε σήραγγα. Οι σήραγγες κάτω από τη Γάζα είναι εκτεταμένες».

Καθολικός ο αποκλεισμός της Γάζας

Στο μεταξύ, ο καθολικός αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ συνεχίζεται, χωρίς ακόμη να υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει «ξεμπλοκάρει» η ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τη συμφωνία Καΐρου – Ουάσιγκτον για άνοιγμα του περάσματος της Ράφα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι οι Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματισuεί στη Γάζα κινδυνεύουν να πεθάνουν «μέσα σε λίγες ώρες γιατί είναι αδύνατο να λάβουν ιατρική βοήθεια».

  • Αυτά,  ενώ σε μια απρόσμενη κίνηση, η Χαμάς (με παρέμβαση του Κατάρ) απελευθέρωσε – «για ανθρωπιστικούς λόγους» – δύο ομήρους, μια Αμερικανίδα και την κόρη της, που είχαν απαχθεί από τους τρομοκράτες κατά την επίθεσή τους κατά αμάχων στο Ισραήλ.

“Χαμάς και Πούτιν το … ίδιο συνδικάτο”

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, διεμήνυσε πως Χαμάς και Πούτιν έχουν «κοινό» στοιχείο πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες, συμπληρώνοντας πως «δεν θα τους αφήσουμε να νικήσουν».

Σε νέα του ανάρτηση, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει ότι οι τρομοκράτες πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς θα συνεχίζουν να προκαλούν «χάος, θάνατο και καταστροφή».

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο 106 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση σχεδίων για την Ουκρανία και το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων.

Στο Ισραήλ έφτασε ήδη αεροσκάφος με νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, ενώ αναμένονται νεες συστοιχίες για τον Σιδερένιο Θόλο αλλά και η ναυαρχίδα του έκτου στόλου στην ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΕΣ: BBC, CNN, Reuters, AFP

Πηγή: economico.gr