Με «λυμένα τα χέρια του» ο Κασσελάκης, ζυμώσεις στους
Κασσελάκης, Φάμελος, Παππάς συν τον Παύλο Πολάκη, συγκροτούν τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη θύελα, οι εκτιμήσεις για το μέλλον. Η κρατική ΕΡΤ – αλλά και άλλοι αναλυτές – συμπίπτει με την εκτίμηση που διατύπωσε τη Δευτέρα το πρωί το economico ότι ο κ. Κασσελάκης έχει «λυμένα τα χέρια του», ως ένα βαθμό, διότι μέχρι χθες θεωρούσε «βαρίδια» όσους αποχώρησαν από το κόμμα, την «Ομπρέλα» και τα στελέχη τα οποία υπέγραψαν το κείμενο της αποχώρησης.

Σε πρώτο στάδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι στενοί συνεργάτες του – που την Κυριακή το βράδυ πανηγύρισαν, σε μπαράκι, τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ – επιχειρούν να περιορίσουν τη ζημιά στο κόμμα. Σε χθεσινές δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως «οι διαφορές μέσα στο κόμμα είναι (πλέον) μικρές», έκανε λόγο για ενότητα στην «καινούργια μέρα» αλλά απέφυγε να αναφερθεί στην κριτική που του ασκήθηκε – και όχι μόνο από τους αποχωρήσαντες αντιπάλους τους.

Με μείον δύο βουλευτές η αξιωματική αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται πλέον σε καθεστώς παράλυσης, αριθμεί ήδη δύο λιγότερους βουλευτές, (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα), ενώ συζητήσεις στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύλους επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο να αποχωρήσουν και άλλοι επτά βουλευτές που συγκροτούν την ομάδα Αχτσιόγλου – Τζανακόπουλου. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να αναζητηθεί ένας ακόμη για να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός 10 που επιτρέπει τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή.

  • Πέραν όμως των αριθμητικών προϋποθέσεων υπάρχει και η το ερώτημα του πως θα συμπλεύσουν δύο παλαιές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια γραμμή, αλλά αυτό θα μας το δείξει το μέλλον και οι επιμέρους φιλοδοξίες. Όπως επίσης και την απήχηση που θα έχουν οι αντιφρονούντες στις πρώτες μετρήσεις της Κοινής Γνώμης (μια γενικότερη αγωνία που απλώνεται ήδη σε όλο το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – σε όσους έμειναν, σε όσους έφυγαν και σε όσους το σκέφτονται – αφού η στάση της κοινωνίας θα σημάνει πολλά για πολλούς)

Σ. Φάμελλος: “Ακούστηκαν ακραίες τοποθετήσεις”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στην ενημέρωση του προς τον πρόεδρο της Βουλής ότι Τσακαλώτος και Πέρκα τίθενται αυτονόητα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εφόσον αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Δεν έκανα διαγραφή εγώ από το κόμμα. Αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα. Αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ένα κείμενο το οποίο είχε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλω λοιπόν να κάνω δύο νομίζω προβλεπόμενες κινήσεις. Το ένα είναι: να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Βουλής. Δεν πιστεύω να μου ζήτησαν ποτέ να μείνουν στη Κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν το έκαναν» είπε στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα για «προσθέσεις» στο κόμμα και τόνισε ότι ακούστηκαν «ακραίες τοποθετήσεις» κατά του προέδρου. «Εμένα με βρίσκουν αντίθετο αυτές οι εκφράσεις. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια προσωποκεντρική προσέγγιση από οποιαδήποτε πλευρά κι αν γίνεται και νομίζω ότι το ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το πούμε όταν τελειώσει το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Έχει δύο ήττες στις εκλογές, τις βουλευτικές, έχασε τον ηγέτη του, τον Αλέξη Τσίπρα και είχε και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr