5ετές ομόλογο

Mε μεγάλη επιτυχία έκλεισε το μεσημέρι το βιβλίο προσφορών στην νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ομόλογο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά υψηλό με την προσφορά να ξεπερνά τα 20  δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται τελικά στο 0,2%.

Σύμφωνα με το αρχικό guidance, η απόδοση ήταν Mid Swaps + 55 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 0,28%Ωστοσο η πληθώρα προσφορών οδήγησε τελικά σε σημαντική αποκλιμάκωση του επιτοκίου και σε κλείσιμο του βιβλίου με απόδοση 0,2%

Η έκδοση είχε ανατεθεί στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Société Générale.

Εχουν αντληθεί 6 δις από τις αρχές του χρόνου

Πρόκειται για την τρίτη έξοδο έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές το 2021, καθώς είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες εκδόσεις 10ετούς και 30ετούς τίτλου.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς.

Η νέα έκδοση του 5ετούς ήρθε σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard & Poor’s σε «ΒΒ».

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου σκληρού μαξιλαριού) κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.

Στις σημερινές συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί μία μονάδα βάσης και φτάνει στο 0,17% ενώ του 10ετούς κινείται 3,1 μονάδες χαμηλότερα, στο 0,974%. Σε αντίθεση, τα ευρωπαϊκά yields κινούνται υψηλότερα, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακάμπτουν από την απότομη πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης.

Οι προσδοκίες για πιο υψηλή ανάπτυξη και πληθωρισμό, που οδηγούνται από τα πακέτα οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλότερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr