Με μειωμένο τζίρο κατά 25% – 30% κινείται φέτος η Χριστουγεννιάτικη αγορά

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά κινείται με χαμηλό τζίρο, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι κατά 25% – 30% μειωμένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2019.

Ωστόσο, αυτό που φοβάται περισσότερο ο εμπορικός κόσμος, πέρα από τις όποιες απώλειες έχει κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι η ενδεχόμενη επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων ή ακόμη και ενός γενικού lockdown μετά τις γιορτές.

«Ηδη από αυτό το μέτρο έχουμε υποστεί μείωση τζίρου, λένε οι έμποροι. Ακόμη και αν δεν αποφασισθεί πλήρης αναστολή της δραστηριότητας, αυστηροποίηση των μέτρων, όπως για παράδειγμα απαγόρευση εισόδου στα εμπορικά καταστήματα των μη εμβολιασμένων ή επαναφορά του κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., θα ισοδυναμεί με μερικό lockdown».

Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει πιο αυστηρή γραμμή για την περίοδο των Χριστουγέννων σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τα μέτρα σε κέντρα διασκέδασης ή να σταματήσει νωρίτερα τη διά ζώσης εκπαίδευση.

Αυξημένες οι τιμές στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ο αντίκτυπος των ανατιμήσεων είναι εμφανής και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το κόστος του οποίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), είναι αυξημένο έως 18,5% σε σύγκριση με το 2020. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ.

Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3% έως 18,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020. Το εύρος τιμών οφείλεται στον υπολογισμό διαφορετικής ποιότητας προϊόντων – για παράδειγμα, εάν κάποιος αγοράσει κατεψυγμένη ή νωπή γαλοπούλα και κουραμπιέδες τυποποιημένους ή από το ζαχαροπλαστείο. Το βέβαιο είναι ότι καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις τιμών σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, από το αρνί και τη γαλοπούλα που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 13,9% και 15,3% αντιστοίχως έως τις πατάτες και τα μαρούλια (αύξηση 7,70% και 46,2% αντιστοίχως).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr