Αρχής γενομένης από το F-15E Strike Eagle, έναν «βετεράνο» του Ιράκ και του Αφγανιστάν, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αρχίζει να εξοπλίζει τα μαχητικά αεροσκάφη της με μια νέα εξελιγμένη «έξυπνη» βόμβα.

Πρόκειται για τη Βόμβα Μικρής Διαμέτρου ΙΙ (SDB II), με την ονομασία «StormBreaker», η χρήση της οποίας πήρε το «πράσινο φως» μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου για το F-15E, πριν από τα πιο σύγχρονα F-35 Lightning II και F/A-18E/F Super Hornet.

Κατευθυνόμενο βλήμα

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, η SDB II είναι ένα κατευθυνόμενο βλήμα αέρος-εδάφους ακριβείας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορους τρόπους (υπέρυθρες, ραντάρ, λέιζερ, GPS, κλπ) για να βρει τον στόχο του, ενώ το μικρό του μέγεθος επιτρέπει στα αεροσκάφη να μεταφέρουν περισσότερα και έτσι να μειώνεται ο αριθμός των αεροσκαφών που χρειάζονται ανά αποστολή.

Επίσης, έχει εμβέλεια ως 40 μίλια για να μπορεί να χτυπά κινούμενους στόχους με εξαιρετική ακρίβεια, ακόμα και σε συνθήκες κακοκαιρίας. Η SDB II πέρασε από μακρά περίοδο ανάπτυξης και, μάλιστα, επί ένα χρόνο είχε σταματήσει τελείως η διαδικασία, μέχρις ότου λυθούν προβλήματα με τα πτερύγια σταθεροποίησης.

Πηγή: economico.gr