μέτρα στήριξης

Μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το  πακέτο μέτρων στήριξης που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο, καθώς λόγω της πορείας της πανδημίας εκτιμάται ότι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του πρώτου μήνα του νέου έτους, πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι και εργαζόμενοι θα χρειαστούν στήριξη.

Το πακέτο του Ιανουαρίου περιλαμβάνει την πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, το «κούρεμα» του ενοικίου κατά 80% για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές μετά τη 16η Δεκεμβρίου, τη συνέχιση του προγράμματος «Συν-Εργασία», αλλά και την παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και για τον Ιανουάριο, με ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στους εργαζόμενους που θα παραμείνουν σε αναστολή και τον επόμενο μήνα.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις του Ιανουαρίου θα ανασταλούν και θα προστεθούν στο «καλάθι» των υποχρεώσεων που έχουν επίσης ανασταλεί στο διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο και μετά.

Τί προγραμματίζεται για το 2021

Με το δεύτερο πακέτο ανακοινώσεων, αναμένονται :

  • Bελτιώσεις στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων με την οποία θα διευθετηθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναμένεται γενναία αύξηση στον αριθμό των δόσεων, αλλά μόνο για όσους θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Παράταση του προγράμματος αναστολής πληρωμής των δόσεων προς τις τράπεζες, καθώς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ολοκληρώνεται πρακτικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών το εννεάμηνο μορατόριουμ που έκαναν οι τράπεζες μετά τη σχετική οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας των τραπεζών.
  • Θα ξεκαθαρίσουν οι όροι βάσει των οποίων οι επιστρεπτέες προκαταβολές των τριών πρώτων φάσεων θα γίνουν μη επιστρεπτέες. Και γι’ αυτό το μέτρο θα υπάρξουν κριτήρια, καθώς το «κούρεμα» δεν θα είναι ούτε οριζόντιο ούτε καθολικό.
  • Θα δρομολογηθεί το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων βάσει των δαπανών που θα έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς αυτές να έχουν καλυφθεί από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
  • Αναμένεται νέος κύκλος κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Το ενδεχόμενο να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα στήριξης θα παραμένει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Πηγή: economico.gr