έξοδος αγορέςΜε πενταετές και τριακονταετές ομόλογο η νέα έξοδος στις αγορές

Οι ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών σε νέα έξοδο στις αγορές, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Economico.gr στις 28 Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους «η Ελλάδα προχωρά σε επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου. Το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε οδηγία στις Alpha BanK, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley ως lead managers, για την επανέκδοση του υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875%. Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα τελεσθεί στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές».

Το ελληνικό Δημόσιο ζητά 2 έως 3,5 δις ευρώ

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η έξοδος στις αγορές θα γίνει στις επόμενες ημέρες και το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 2 έως 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα μέσα στο 2021 το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, από τις αγορές περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο τους τελευταίους μήνες έχει απόδοση κάτω από 1% και το τελευταίο διάστημα κινείται κάτω του 0,77%.

Η καθοδική πορεία της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αλλά και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ευνοούν την νέα έξοδο στις αγορές γιατί στην μετά την κορονοϊό εποχή είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αλλαγή ρότας από πολλές πλευρές και οι αποδόσεις των ομολόγων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Τα αρνητικά επιτόκια και το μήνυμα Λαγκάρντ

Αυτό που δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια είναι η πολιτική της ΕΚΤ στο θέμα των επιτοκίων αλλά και της στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών με την αγορά ομολόγων. Διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι τα αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025, με την ποσοτική χαλάρωση να συνεχίζεται.

Έτσι μόλις λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει την άνοιξη του 2002, η ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα όχι με το κλασσικό QE (στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα) αλλά μένα ένα μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα ισχύσει ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2023 και στο οποίο θα προβλέπονται και οι αγορές ελληνικών τίτλων παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο με την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου η χώρα μας άντλησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 0,9%. Στην έκδοση του Μαΐου με το πενταετές ομόλογο το επιτόκιο πλησίασε τα μηδενικά επίπεδα και περιορίσθηκε στο 0,17%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr