Με «σύνδρομο Κατρούγκαλου» στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ. Απρόσμενο «δώρο» για τη Νέα Δημοκρατία που μιλά για κρυφή ατζέντα Τσίπρα

Την πιο αυτοκαταστροφική πτυχή του επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά την «ενδεκάτη ώρα» πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου, καθώς μια δήλωση του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με το ζήτημα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, έβαλε «βόμβα», όχι μονό στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά συνολικά στη δημόσια συζήτηση.

Ανοίγοντας – χωρίς κανένα λόγο, αφού κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – θέμα σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με τα εισοδήματά τους (δηλαδή, επαναφέροντας στο προσκήνιο το χαρακτηριστικό εκείνο του ασφαλιστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που του κόστισε ίσως όσο τίποτα άλλο στις εκλογές του 2019), ο Γ. Κατρούγκαλος άλλαξε εντελώς την προεκλογική ατζέντα.

Η Νέα Δημοκρατία (προφανώς) «πιάστηκε» από τη δήλωση του πρώην υπουργού Εργασίας για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το προεκλογικό του πρόγραμμα δεν είναι σε καμία περίπτωση κοστολογημένο και ότι αν το κόμμα γίνει κυβέρνηση, τότε θα επιστρέψει στην πρακτική της αφαίμαξης της μεσαίας τάξη, υπερφολογώντας την προκειμένου να καλύψει δημοσιονομικά κενά που δημιουργούν άλλα μέτρα που υπόσχεται.

«Κρυφό πρόγραμμα»

Παράλληλα, η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας για «”κρυφή ατζέντα» την οποία υποκρύπτει προεκλογικά για να τη θέσει σε λειτουργία μετεκλογικά, όταν και θα αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιήσει είναι πρακτικά ανεφάρμοστο και προκαλεί τεράστιες «τρύπες» στα δημόσια οικονομικά, οι οποίες θα καλυφθούν με νέους φόρους, δανεισμό, ακόμα και νέα διεθνή οικονομική εποπτεία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» τον Γ. Κατρούγκαλο, λέγοντας ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις και ότι το πρόγραμμα του κόμματος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι φόροι ή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός, αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρα, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Απόσυρση Κατρούγκαλου

Υπό το βάρος των πυρών της κυβέρνησης, αλλά και οργισμένων ανακοινώσεων από φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί (πληροφορίες αναφέρουν ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δυσφορία για τις δηλώσεις του που, όπως σημειώθηκε, ήταν «εκτός γραμμής», αλλά και εντελώς άκαιρες).

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, είναι προφανές ότι κανένας δεν είπε «όχι» στο απρόσμενο «δώρο» που τους έκανε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, η δήλωσή του επέτρεψε στο κυβερνών κόμμα να επαναφέρει σε «πρώτο πλάνο» το αφήγημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «αμετανόητος» και ότι σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση θα κάνει τα ίδια που έκανε και κατά την περίοδο 2015-2019, όταν και «γονάτισε» τη μεσαία τάξη.

«Καθαρό» σχέδιο

Σε αυτή την κακοφωνία, η Νέα Δημοκρατία αντιπαραβάλλει από τη μία μεριά τη διαχειριστική ικανότητα που επέδειξε στη διάρκεια της θητείας της, την υλοποίηση σχεδόν του συνόλου των προεκλογικών της δεσμεύσεων και ειδικά όσων αφορούσαν στους μεσαίους, αλλά και το «καθαρό» σχέδιό της για την επόμενη τετραετία, που περιλαμβάνει αύξηση μισθών και συντάξεων, περαιτέρω μείωση των εισφορών και μεταρρυθμίσεις.

Το μέγεθος της ζημιάς που η «βόμβα» Κατρούγκαλου έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και θα γίνει ορατό στις 21 Μαΐου, μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι μετά από πολλά «πήγαιν’-έλα» της αντιπολίτευσης σχετικά με το είδος της κυβέρνησης που επιθυμεί να σχηματίσει, η επαναφορά ενός ζητήματος που αποτελεί για την ίδια «πληγή που δεν κλείνει» μόνο καλό δεν φαίνεται ότι θα κάνει στις εκλογικές προπτικές της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr