Με 99% oι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν την αυτόνομη πορεία της επιχείρησης

Mε συντρηπτική πλειοψηφία 99% oι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν την αυτόνομη πορεία της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας με είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο ισχυρών επενδυτών που θα υποστηρίξουν το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο της επιχείρησης. Παράλληλα η ΓΣ ενέκρινε τη συναλλαγή της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Τη στρατηγική της επιχείρησης υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης κατά την διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης με κύρια θέματα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ και την έγκριση της πώλησης του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως επισήμανε, η ΔΕΗ, μπορεί να διοικηθεί από Έλληνες όπως αντίστοιχα άλλες εταιρείες στο εξωτερικό και τόνισε ότι δεν ήταν η επιλογή η πώληση μεγαλύτερου ποσοστού.

Όπως ανέφερε ο κ. Στάσης, η υπό μελέτη ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της Εταιρείας και θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €5,3 δισ. τα επόμενα 3 έτη και σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που με τη σειρά του αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους €1,7 δισ. το 2026.

Η αύξηση, αναφέρθηκε δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό αλλά παρέχει επαρκή κεφάλαια.

Η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, αναφέρθηκε ότι η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης επιταχύνει τη διαδικασία και εξασφαλίζει διαφάνεια κατά τη διαμόρφωση της τιμής.

«Αντίθετα τα δικαιώματα προτίμησης απωθούν τους μεγάλους διαχειριστές, καθυστερούν τη διαδικασία. Όσο αυξάνεται η συμμετοχή επενδυτών τόσο αυξάνεται η αξία διάθεσης με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η αύξηση της αξίας προς όφελος όλων των μετόχων».

Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης

Αναφορικά με τον ρόλο του Δημοσίου από δω και πέρα, τονίστηκε ότι το δημόσιο είναι έμμεσος μέτοχος στη ΔΕΗ και θα κρίνει τι είναι προς όφελός του στο προσεχές μέλλον και τί μεσοπρόθεσμα.

«Το Δημόσιο έχει πολλές ιδιότητες. Είναι μέτοχος και ρυθμιστής της αγοράς και οφείλει να διασφαλίζει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Είναι  αρχή που προστατεύει τους καταναλωτές, ο διαχειριστής των κρατικών εσόδων με συμφέρον στη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία και ανάπτυξη των εταιρειών».

Η αύξηση κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας και θα επιτρέψει στην ΔΕΗ να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €5,3 δισ. τα επόμενα 3 έτη και σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026.

Στόχος είναι η ανάπτυξη 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ

Στόχος είναι η ανάπτυξη 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους €1,7 δισ. το 2026.

Η εταιρεία, σύμφωνα με την διοίκηση θα διερευνήσει και επιπρόσθετες ευκαιρίες για ανάπτυξη στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αλλά και σε νέες δραστηριότητες, στους τομείς της  ηλεκτροκίνησης και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέχρι το ποσό των 575.360.000, με την έκδοση έως  και 232.000.000 νέων κοινών, ονομαστικών με  συνδυασμένη προσφορά για τους έλληνες μετόχους και ιδιωτική τοποθέτηση για τους διεθνείς επενδυτές με την διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών (book building).

Η γ.σ ενέκρινε επίσης την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το σχέδιο απόσπασης του κλάδου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με την απορρόφησή του από την ΔΕΔΔΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ συμμετείχαν εννέα συνολικά υποψήφιοι και υποβλήθηκαν τέσσερις δεσμευτικές προσφορές από τις CVC Capital Partners Group, First Sentier Investors Group, KKR Group και Macquarie Group.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, τη βέλτιστη οικονομική προσφορά κατέθεσε η Spear WTE Investments S.a r.l., μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ. Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Όπως αναφέρθηκε η ΔΕΗ Θα συνεχίσει να  ενοποιεί στο ποσοστό της συμμετοχής της στο ΔΕΔΔΗΕ και με τα έσοδα ύψους 1,3 δισ. που θα εισπράξει θα ενισχύσει το επενδυτικό της πλάνο με σκοπό την υλοποίηση του σχεδίου της  ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr