Με τιμές 1,37 – 1,38 ευρώ/λίτρο βγαίνει το πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά

Πιό φτηνό απ’ ότι περίμεναν θα δουν οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης, που βγαίνει από σήμερα στην αγορά. Παράλληλα, με τη χορήγηση της έξτρα έκπτωσης κλείνει η «ψαλίδα»  του φυσικού αερίου,με την τιμή του πετρελαίου.Το φυσικό αέριο θα είναι πλέον  φθηνότερο κατά 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διυλιστήρια της HELLENIQ ENERGY (πρώην ΕΛ.ΠΕ), σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς και των καταναλωτών, αποφάσισε να χορηγήσει έκπτωση στις εταιρείες εμπορίας που θα ανέλθει σε 6 λεπτά ανά λίτρο (7,5 λεπτά με ΦΠΑ) για όλο τον Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα είναι οι τελικές τιμές καταναλωτή να διαμορφώνονται στα 1,36 με 1,38 ευρώ το λίτρο. Σε αυτές τις τιμές έχει συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ ανά λίτρο που αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση.

Αρμόδιες πηγές της αγοράς έλεγαν χθες ότι αναμένουν και τη στάση που θα κρατήσει το διυλιστήριο της Motor Oil. Με την πρόσθετη έκπτωση, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη και κάποιοι συνδέουν και με την κυβερνητική απόφαση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των ελληνικών διυλιστηρίων σε συνέχεια της απόφασης της ΕΕ (σ.σ τα διυλιστήρια έχουν  προτείνει αντί του φόρου να συμβάλλουν στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης), το πετρέλαιο θέρμανσης μαζί και με τις κρατικές επιδοτήσεις καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικό καύσιμο για τους καταναλωτές.

Τα τιμολόγια για το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τους παρόχους φυσικού αερίου τα τιμολόγια του Οκτωβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές θα κινούνται στα επίπεδα των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που είναι στα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όπως προαναφέρθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει σήμερα πρεμιέρα με ένα εύρος τιμών από 1,37 έως 1,38 ευρώ το λίτρο.

Για να συγκριθούν αυτές οι τιμές με το φυσικό αέριο έγινε μετατροπή της αξίας τους στη μονάδα μέτρησης της κιλοβατώρας. Με βάση αυτή τη μετατροπή προκύπτουν τιμές από 0,13 ευρώ έως 0,131 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ετσι, το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 15% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αλλάζουν καθημερινά, ενώ όπως προαναφέρθηκε η τιμή του φυσικού αερίου είναι για τον μήνα Οκτώβριο. Το Νοέμβριο οι πάροχοι είναι πιθανό να διαμορφώσουν άλλα τιμολόγια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr