Στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε και για τη νέα δυνατότητα της Τουρκίας να μεταφέρει δυνάμεις σε περιοχές ενδιαφερόντων της όπως το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα.

«Υπερασπιζόμαστε πλήρως τα δικαιώματα και το δίκαιο των τουρκοκυπρίων αδελφών μας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Ναυτική Ακαδημία, επισημαίνοντας πως «τα βήματα που κάναμε στην αμυντική βιομηχανία έχουν προκαλέσει φόβο στους εχθρούς μας».

Το αεροπλανοφόρο Αναντολού

Είπε, επίσης, πως «χάρη στο αεροπλανοφόρο Αναντολού θα μπορούμε να μεταφέρουμε δυνάμεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα».

Στην ομιλία του, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «από τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει στο παγκόσμιο εμπόριο, η Μεσόγειος ξεχωρίζει με τους ενεργειακούς πόρους της. Η περιοχή μας, που ήταν ο χώρος ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων πριν από έναν αιώνα, είναι το σκηνικό των ίδιων αντιπαραθέσεων και σήμερα».

«Σε μια εξίσωση αυξανόμενου χάους και αβεβαιότητας, η Τουρκία ξεχωρίζει με τις στρατιωτικές, διπλωματικές, οικονομικές και πολιτικές κινήσεις της.

»Τα βήματα που κάναμε στην αμυντική βιομηχανία έχουν ενσταλάξει εμπιστοσύνη στο έθνος μας, έχουν προκαλέσει φόβο στις καρδιές των εχθρών μας», τόνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι «χάρη στο TCG Anadolu, θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε εύκολα μια δύναμη στο μέγεθος ενός τάγματος στις περιοχές κρίσης στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς την ανάγκη κύριας υποστήριξης.

«Τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο»

»Είμαστε μια χώρα που όχι μόνο δημιουργεί παιχνίδια, αλλά διακόπτει και παιχνίδια εναντίον μας όταν χρειάζεται. Εχουμε δείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ότι είναι η ίδια η αλήθεια».

Πρόσθεσε ότι «υποστηρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αποτρέψαμε και τη διαίρεση αυτής της χώρας και εγγυηθήκαμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Είπε επίσης ότι «η στάση μας απέναντι στις αποτρόπαιες ενέργειες κατά του Αιγαίου είναι ήδη γνωστή σε όλους τους συνομιλητές μας. Υπερασπιζόμαστε πλήρως τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, τη σημαία μας, το κάλεσμά μας, που είναι το σημάδι της ανεξαρτησίας και του μέλλοντός μας, με τίμημα τη ζωή μας.

Δεν θα είμαστε πειθήνιο πρόβατο μπροστά στις πιέσεις, ούτε θα επιδιώξουμε περιττές περιπέτειες. Θα κάνουμε ό,τι βολεύει την Τουρκία και το τουρκικό έθνος», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: philenews.com/ΚΥΠΕ

Πηγή: economico.gr