Αθήνα Λευκωσία

Το βλέμμα στραμμένο στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν Λευκωσία και Αθήνα, καθώς το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo αναμένεται να πραγματοποιήσει από αύριο, Κυριακή, έρευνες για τη χάραξη της διαδρομής του αγωγού East Med.

Σε εγρήγορση Αθήνα και Λευκωσία 

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς οι έρευνες του Nautical Geo φτάνουν μέχρι το «διακεκαυμένο» σημείο του τριεθνούς σημείου συνάντησης των υφαλοκρηπίδων της Ελλάδας της Κύπρου και της Τουρκίας.

Πρόκειται για το νότιο τμήμα του Καστελόριζου, το οποίο αμφισβητεί συστηματικά η Τουρκία, ενώ στο παρελθόν προέβη και σε παρενοχλήσει ερευνητικών σκαφών που πραγματοποιούσαν σεισμογραφικές έρευνες από την Κύπρο.

Οι κυπριακές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX για την πραγματοποίηση ερευνών στην περιοχή αυτή από τις 3-15 Οκτωβρίου, αποσαφηνίζοντας  ότι η περιοχή αυτή είναι εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αναμένεται αντίδραση από την Άγκυρα 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί από τουρκικής πλευράς ακυρωτική NAVTEX. Ωστόσο, σχεδόν προεξοφλείται από Αθήνα και Λευκωσία ότι η Άγκυρα είναι θέμα ωρών να εκδώσει και η Άγκυρα τη δική της αναγγελία.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί και προκαλεί νευρικότητα στην ελληνο-κυπριακή πλευρά είναι αν ο Ερντογάν θα επιλέξει στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να εμποδίσει και έμπρακτα τη διενέργεια τωνερευνών του Nautical Geo, καθώς αφορούν τον βυθό και συνεπώς την υφαλοκρηπιδα και την ΑΟΖ.

Πολύ πρόσφατα, η  Τουρκία απείλησε ευθέως  ότι κανένα σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα υλοποιηθεί χωρίς τη δική της συμμετοχή. Ταυτόχρονα,  σε ό,τι αφορά τον East Med έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την κατασκευή του καθώς «διέρχεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Η ισορροπία “τρόμου” θα συνεχιστεί 

Πάντως, αυτή η  ισορροπία “τρόμου” θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, καθώς το Nautical Geo θα πρέπει αφού καλύψει αυτή την περιοχή, να κινηθεί προς δυτικά με ελληνική πλέον NAVTEX στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, την οποία η Τουρκία επιχειρεί να σφετερισθεί ως «τουρκική».

Εάν υπάρξει τουρκική αντίδραση, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ομαλή διενέργεια των ερευνών, προκειμένου να μην δοθεί η ευκαιρία στην Τουρκία να δημιουργήσει αρνητικό τετελεσμένο.

Κρεσέντο προκλητικότητας

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας για την ελληνογαλλική συμμαχία επιβεβαίωσε χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα νέο κρεσέντο προκλητικότητας τόσο κατά της χώρας μας όσο και κατά της Κύπρου.

Όπως δήλωσε ουσιαστικά, συνεχίζει την ίδια πολιτική προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έκανε λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο, την ώρα που τόσο ο ΟΗΕ όσο και η διεθνής κοινότητα γενικότερα απορρίπτει εμφατικά την θέση αυτή, μιλώντας για Ομοσπονδία.

Επιπρόσθετα είπε πως θα προχωρήσει σε βήματα παρόμοια με αυτά που έκανε στα Βαρώσια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr