Το στοίχημα για τον τουρισμό

Mε τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί κομβικό κρίκο στην αλυσίδα της οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για τη σταδιακή επιστροφή τόσο στην οικονομική και κοινωνική κοινωνικότητα όσο κυρίως στη διασφάλιση ενός ασφαλούς καλοκαιριού, με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Το στοίχημα για τον τουρισμό

Ειδικά η στήριξη του τουρισμού αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ενώ τα έως τώρα μηνύματα από το εξωτερικό για την έλευση τουριστών δεν είναι ενθαρρυντικά.

Και αυτό, διότι σε αντίθεση με το περσινό καλοκαίρι, τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει τί σημαίνει αυτή η πανδημία και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

Παρά ταύτα, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία  ότι το κλίμα θα αρχίσει για τον τουρισμό να αλλάζει όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν και η επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες χώρες θα βελτιώνεται.

Για την αύξηση των τουριστών σε σχέση με πέρυσι η κυβέρνηση επενδύει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι φέτος θα υπάρχουν πολύ περισσότερα ράπιντ τεστς που θα καθιστούν ευκολότερες τις μετακινήσεις, ενώ υποβοηθητικά θα λειτουργήσει και το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός.

Εάν αυτό δεν υιοθετηθεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα επιδιωχθούν διμερείς συμφωνίες, κυρίως με χώρες όπου τα εμβολιαστικά προγράμματα έχουν προχωρήσει, όπως η Βρετανία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο, μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των εμβολίων στους άνω των 60 και σε ομάδες με ιδιαίτερα βαριά νοσήματα, τη σκυτάλη να μην πάρουν νεότερες ηλικιακά κατηγορίες, αλλά επαγγελματικοί κλάδοι.

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο άφησε, μάλιστα, ανοικτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «από τον Μάιο και μετά, θα πρέπει να δούμε ποιες προτεραιότητες πλέον θα βάλουμε. Εκεί οι προτεραιότητες δεν είναι υγειονομικές. Τώρα οι προτεραιότητες -και θέλω να το τονίσω αυτό- είναι αμιγώς υγειονομικές. Δεν παρεμβαίνουμε καθόλου, ό,τι μας λέει η Επιτροπή κάνουμε. Οταν όμως θα έχουμε λύσει το ζήτημα των ευάλωτων, τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες, πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί».

Επαγγελματικά και όχι ηλικιακά κριτήρια

Οπως αναφέρεται, οι κλάδοι που θα επιλεγούν πρώτοι -αλλά όχι απαραίτητα με τη συγκεκριμένη σειρά- καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς έρχονται σε επαφή με πολύ και διαφορετικό κόσμο είναι οι εξής: εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, ντελίβερι, μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικοί και δικαστικοί.

Πάντως, με δεδομένο ότι το νέο σχήμα εμβολιασμού θα αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο και μετά, οπότε και ο χρόνος για να κλείσουν σχολεία και δικαστήρια θα μετράει αντίστροφα, εκτιμάται πως προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, που έχουν πληγεί και περισσότερο από την υγειονομική κρίση.

Πάντως, επί του παρόντος, προτεραιότητα αποτελεί η πιστή τήρηση του υφιστάμενου lockdown, ώστε να υπάρξει γρήγορα αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου.

Οπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, μέχρι το Πάσχα, θα ισχύσει το μοντέλο της “βεντάλιας”, δηλαδή δύο ή τρεις εβδομάδες ανοιχτά, μετά κλειστά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Πηγή: economico.gr