Με ευχαριστίες από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ προς τον Τούρκο ομόλογό του, για την άρση του βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πράγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας η συνάντηση των δύο ανδρών.
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν συνολικά 70 λεπτά, από τα οποία για 40 κατ΄ ιδίαν και για 30 με την παρουσία διευρυμένης αντιπροσωπίας και από τις δύο πλευρές. Βασικό θέμα της συνάντησης φαίνεται ότι ήταν το αίτημα της Τουρκίας για εκσυγχρονισμό 80 μαχητικών τύπου F-16, αίτημα που ως τώρα έχει βρει τη σθενάρή αντίθεση του Κογκρέσου.
Ευχαριστίες
Κατά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την άρση του βέτο, αλλά και για την προσπάθεια της Τουρκίας να κρατήσεις ανοικτούς διαδρόμους με την Ουκρανία για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης. Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του απάντησε ότι ελπίζει πως η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
«Θέλω να σε ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που έκανες, να λύσεις το ζήτημα σχετικά με την Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά και για την καταπληκτική δουλειά που κάνεις, ώστε να μεταφέρεις σιτηρά από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Κάνεις εξαιρετική δουλειά και θέλω να σε ευχαριστήσω», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν στον Ερντογάν. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε καμία αναφορά στα F-16.
«Οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν ούτε ζήτησαν από την Τουρκία»
Πάντως, νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ρωτήθηκαν σχετικά με το ρόλο της Ουάσινγκτον στην άρση του βέτο της Άγκυρας, ξεκαθάρισαν ότι «οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τίποτα στην Τουρκία και δεν ζήτησαν τίποτα από την Τουρκία», αναφέροντας, πάντως, ότι οι δύο χώρες συζητούν σε τεχνικό επίπεδο για το ζήτημα της αγοράς νέων και της αναβάθμισης παλιών F-16 της τουρκικής αεροπορίας.
Από την άλλη, η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, Σελέστ Βαλάντερ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16» προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου μαχητικών, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές τουρκικές αμυντικές δυνατότητες συμβάλλουν στην ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν πέτυχε το βασικό στόχο του, που δεν ήταν άλλος από μια συνάντηση με τον Μπάιντεν, η οποία θα ξέφευγε από τις ανταλλαγές χαιρετισμών στα όρθια και θα έμπαινε σε ζητήματα ουσίας, κάτι που φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, έστω κι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να αναφερθεί δημοσίως σε κάτι περισσότερο από τα προφανή.


Πηγή: economico.gr