Τραμπ βέτο

Λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλτ Τραμπ έθεσε βέτο, όπως είχε προαναγγείλει, στο νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Παρ ότι τις προηγούμενες φορές που είχε θέσει βέτο, ο απερχόμενος πρόεδρος είχε πετύχει την ακύρωση των νομοσχεδίων,  χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Κάτι που σημαίνει, ότι όπως δείχνουν, απλώς θα καθυστερήσουν για λίγο οι κυρώσεις προς την Τουρκία, αλλά δεν θα ακυρωθούν.

Πίσω στο Κογκρέσο

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό 2021 των ΗΠΑ,  θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι έθεσε βέτο στον Νόμο Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας επειδή δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Στο μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε τον νόμο «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία».

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά.

Πηγή: economico.gr