Υπερκαλύφθηκε περίπου 2,5 φορές η έκδοση του 5ετούς ομολόγου στη σημερινή έξοδο του Ελληνικού Δημόσιου στις αγορές

Υπερκαλύφθηκε περίπου 2,5 φορές η έκδοση του 5ετούς ομολόγου στη σημερινή έξοδο του Ελληνικού Δημόσιου στις αγορές.

Το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην επανέκδοση 5ετούς ομολόγου κυμαινομένου επιτοκίου επιδιώκοντας να συγκεντρώσει 750 εκατ. ευρω. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,865 δις.ευρω με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κάνει αποδεκτά τα 975 εκατ.ευρω.

Η τιμή του ομολόγου διαμορφώθηκε στις 99,30 μονάδες βασης (μ.β)

Ο βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου

Βασικός σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να σταλεί μήνυμα προς τις αγορές προς το τέλος του 2022 ότι η Ελλάδα δίνει το παρόν, αν και οι συγκυρίες είναι δύσκολες και χωρίς να υπάρχει λόγος χρηματοδότησης των κρατικών ταμείων, καθότι το μαξιλάρι ρευστότητας είναι ήδη σε ικανοποιητικά επίπεδα άνω των 36 δισ. Ευρώ.

Εξάλλου, το κόστος δανεισμού δεν κινείται στα επίπεδα της τρέχουσας αγοράς ( δηλαδή στις αποδόσεις του 4%) καθώς οι κινήσεις που έχουν προηγθεί από τον ΟΔΔΗΧ και τα spread ρίχνουν το επιτόκιο, ειδικά στους τίτλους μικρής διάρκειας.  Οι χρηματοδοτικές ανάγκες εξάλλου ανα ετος κινούνται στα περίπου 6 δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος ακόμα και αν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές για το επόμενο διάστημα.

Εξυπηρετείται η τόνωση, επίσης, της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων και ο στόχος επίσης είναι να παραμένει ζεστό το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στους ελληνικούς τίτλους και παρά την καταιγίδα στις αγορές να δρομολογηθεί με ευνοϊκότερες, ενδεχομένως, συνθήκες το νέο εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για το 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr