Κατακραυγή και απ’ το Χόλιγουντ για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας σεναριογράφος και παραγωγός του «Game of Thrones» Τζορτζ Ρ. Μάρτιν, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με την απόσυρση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με προεδρική απόφαση του Ερντογάν. Ο Μάρτιν «συμμάχησε» με την Τουρκικής καταγωγής γερμανίδα ηθοποιό Σιμπέλ Κεκιλί η οποία είχε παίξει στο «Game of Thrones» σε μήνυμα στο ιστολόγιό του.

«Μείνετε δυνατές»

«Η αγαπητή μου φίλη Σιμπέλ Κεκιλί  – Σάε, για όλους εσάς τους οπαδούς του Game of Thrones της HBO – μού έστειλε πρόσφατα ιμέιλ για να με ειδοποιήσει για κάποια θλιβερά νέα από την Τουρκία. (Η Σιμπέλ έχει γεννηθεί στη Γερμανία, αλλά είναι τουρκικής καταγωγής). Η Τουρκία, υπό το καθεστώς Ερντογάν, αποχώρησε επίσημα από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που καταπολεμά τη βία κατά των γυναικών» έγραψε ο Μάρτιν

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η ίδια η Σιμπέλ έχει από πρώτο χέρι γνώση του τι σημαίνει να βιώνει τη βία και υπήρξε από καιρό υπέρμαχος της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο μια καταπληκτική ηθοποιός (έδωσε στη Σάε ένα βάθος που ο χαρακτήρας δεν είχε ποτέ στα βιβλία μου), αλλά μια πολύ γενναία γυναίκα και μια αληθινή ηρωίδα. Την θαυμάζω πάρα πολύ για όλα όσα έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει. Και θα ήθελα να επαναλάβω το μήνυμά της στις γυναίκες και τα κορίτσια της Τουρκίας: Selam Ve Sevgiler (Χαιρετισμούς και πολλή αγάπη)».

«Μείνετε δυνατές» καταλήγει ο Αμερικανός συγγραφέας, παραθέτοντας και ένα emoji που αναφέρει «τρέχουσα διάθεση: αποφασισμένος».

Πυρά και από Ακσενέρ

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του Καλού Κόμματος, εξαπέλυσε δριμεία προσωπική επίθεση κατά του Ερντογάν για την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Οι γυναίκες θα αποφασίσουν για την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όχι εσύ», τόνισε η Ακσενέρ.

Η τακτική της σκληρής ρητορικής όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως θα υιοθετηθεί από ολόκληρη την αντιπολίτευση της χώρας, η οποία βασίζεται εξάλλου και στα στοιχεία των σχετικών δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης αναφορικά με την απόφαση Ερντογάν για αποχώρηση.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η πλειοψηφία των Τούρκων φαίνεται να αποδοκιμάζει την αποχώρηση από την σύμβαση με το 52,3% να δηλώνει κατά της αποχώρησης και μόλις το 26,7% να είναι υπέρ.

Πηγή: economico.gr