κουπόνια ρευστότητας

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και είχαν συμμετάσχει στους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν περίπου 25.000 επιχειρήσεις οι οποίες «είδαν» το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Αμεση ρευστότητα έως το 35% της επιστρεπτέας προκαταβολής

Στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα δοθεί άμεσα ρευστότητα που δυνητικά θα φθάσει το 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν στους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν εργαζομένους και είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και πήραν ενίσχυση μέσω των τριών πρώτων κύκλων των επιστρεπτέων προκαταβολών θα λάβουν ένα πιστωτικό κουπόνι το οποίο μπορεί να φθάσει το 35% αυτού του συνολικού ποσού.

Το ποσό του κουπονιού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Το ποσό που θα λάβουν όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη του 2021.

Αποπληρωμή σε 60 μηνιαίες δόσεις

Η αποπληρωμή του συνολικού ποσού της ενίσχυσης θα γίνει σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιανουαρίου 2022.

Εκτός από τα “κουπόνια ρευστότητας” υπάρχουν άλλες δυο επιλογές που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που πήραν κρατική ενίσχυση από οποιοδήποτε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

  • Να πληρώσουν εφάπαξ το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%
  • Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει πάρει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει προς το κράτος.

Με τον αριθμό αυτό θα γίνεται είτε ή αποπληρωμή του ποσού με δόσεις είτε θα προχωρά η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr