Σοκ και δέος στην Ευρώπη από τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ολλανδία, όπου ο ακροδεξιός και αντι-ισλαμιστής Χερτ Βίλντερς εμφανίζεται να κερδίζει και μάλιστα με αποτέλεσμα καλύτερο ακόμα και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων για την πορεία του κόμματός του.

Exit polls

Σύμφωνα με τα exit polls, τα οποία στην Ολλανδία θεωρούνται ότι ουσιαστικά «κλειδώνουν» το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, το PVV του Βίλντερς κερδίζει 35 από τις 150 έδρες της Βουλής. Δεύτερο κόμμα είναι η συμμαχία Πρασίνων και Εργατικών (GL/PvdA), με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς που λαμβάνει 26 έδρες, το ως σήμερα κυβερνών φιλελεύθερο VVD, με επικεφαλής την Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, παίρνει 23 έδρες και το νεότευκτο NCS του πρώην Χριστιανοδημοκράτη Πίετερ Όμτζιχτ καταλαμβάνει 20 έδρες.

Τα exit polls δίνουν από μία ως και δέκα έδρες σε άλλα 12 κόμματα που καλύπτουν ένα τεράστιο πολιτικό φάσμα, από την σοσιαλδημοκρατική αριστερά μέχρι την λαϊκιστική δεξιά, και τα οποία αναμένεται να παίξουν ρόλο στις δύσκολες και μακρές, όπως φαίνεται διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα. Μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, παραμένει υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, το κόμμα του οποίου (VVD) υπέστη καθίζηση, χάνοντας 11 έδρες σε σχέση με το 2021.

Δικαίωση

Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δικαιώνει την τακτική του Βίλντερς, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην ολλανδική πολιτική και κοινωνική ζωή, σχετικά με τη μετανάστευση, συζήτηση που αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα στην εκλογική αναμέτρηση της 22ας Νοεμβρίου. Ο Βίλντερς, αν και τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει να λειάνει κάπως τις θέσεις του, πάντα είχε αντιμεταναστευτική και αντι-ισλαμική στάση, κάτι που φαίνεται ότι κεφαλαιοποίησε μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ρούτε το περασμένο καλοκαίρι.

Φυσικά, από το 35 ως το 76 η απόσταση είναι μεγάλη και τίποτα δεν εγγυάται στον Βίλντερς ότι θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Πολλώ δε μάλλον, αν ληφθεί υπόψη ότι πολλά από τα μικρότερα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται σε καμία περίπτωση να συνεργαστούν μαζί του για το σχηματισμό κυβέρνησης. Από την άλλη, ο Όμτζιχτ θεωρείται ως ο «kingmaker» των εκλογών, καθώς το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του εμφανίζεται να λαμβάνει 20 έδρες και να έχει ρόλο μπαλαντέρ.

Θρίλερ

Αν τελικά οι προσπάθειες του Βίλντερς να σχηματίσει κυβέρνηση πέσουν σε τοίχο, ο σοσιαλδημοκράτης Τίμερμανς θα λάβει την εντολή να προσπαθήσει να βρει τις απαραίτητες ψήφους εντός του ολλανδικού κοινοβουλίου για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, αν και οι θέσεις του σχετικά με την πράσινη μετάβαση έχουν εξαγριώσει πολλούς πολίτες, ειδικά σε αγροτικές/κτηνοτροφικές περιοχές (το BBB, Κίνημα Αγροτών-Πολιτών, δεξιό-λαϊκιστικό κόμμα, ενισχύθηκε και έφθασε να διεκδικεί 7 έδρες στη Βουλή).

Το σίγουρο είναι ότι από σήμερα η Ολλανδία αλλάζει σελίδα μετά από 13 χρόνια κυριαρχίας του Μαρκ Ρούτε και ότι το θρίλερ για τη νέα κυβέρνηση μόλις αρχίζει χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης, δύσκολης και εξαιρετικά λεπτής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr