Τουρκία Κούρδοι

Εκτεταμένη τουρκική επίθεση κατά των δυνάμεων του ΡΚΚ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο βόρειο Ιράκ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλει περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τους κούρδους μαχητές να καταγγέλουν χρήση χημικών.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επιχείρηση γίνεται σε βάθος 35 χιλιομέτρων στο έδαφος του κουρδικού Ιράκ και διεξάγεται μόνο από αέρος.

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Anha καταγγέλλει χρήση χημικών από τον τουρκικό στρατό και μάλιστα στην περιοχή Γκαρα όπου βρίσκεται στρατόπεδο όπου κρατούνται αιχμάλωτοι των Κούρδων μαχητών.

Ερντογάν: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις  θα επεκταθούν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα επεκτείνει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της εναντίον κούρδων μαχητών μετά τον φόνο 13 Τούρκων που είχαν συλληφθεί στο βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή πως μαχητές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκότωσαν τους κρατούμενους, στους οποίους περιλαμβάνονταν προσωπικό της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, την ώρα που τουρκικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης.

Ο Ερντογάν επανέλαβε και τις διαμρτυρίες ότι η Τουρκία δεν γίνεται αποδέκτης επαρκούς διεθνούς αλληλεγγύης.

«Είτε μιλάτε είτε όχι, εμείς ξέρουμε το καθήκον μας. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του, του AKP, στην επαρχία της Τραπεζούντας.

«Θα επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις μας σε περιοχές όπου εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές», πρόσθεσε. «Θα παραμείνουμε στις περιοχές που ασφαλίζουμε για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να εμποδίσουμε να γίνουν και πάλι παρόμοιες επιθέσεις».

Ακάρ: Δεν θα χτυπήσουμε αμάχους

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενημερώνοντας το κοινοβούλιο για την επιχείρηση, δήλωσε πως η επίθεση εξαπολύθηκε χωρίς χερσαία υποστήριξη εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών στην ορεινή περιοχή.

Ο Ακάρ, υποστήριξε ότι η επιχείρηση διεξάγεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην πληγούν άμαχοι .

Σύμφωνα με τον ίδιο μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς τα πρώτα ελικόπτερα που προσγειώθηκαν δέχθηκαν τα πυρά των Κούρδων και υπήρξαν απώλειες.

Επίσης αναφέρθηκε στους 13 Τούρκους πολίτες που βρέθηκαν νεκροί στο στρατόπεδο αιχμαλώτων, λέγοντας ότι τους εκτέλεσαν οι Κούρδοι. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι οι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό.

Πηγή: economico.gr