Ευρώπη AUCUS

Κάλεσμα στην Τουρκία να… συνέλθει και να σταματήσει τις προκλήσεις, αλλά και την γενικότερη αναθεωρητική πολιτική έναντι της Ελλάδας απηύθυνε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ γα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας σε μια κίνηση υψηλής σημασίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

Καταδίκη των υπερπτήσεων

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς τον ίδιο, φέρεται να υπογραμμίζει προς τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ότι «μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος».

Στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Στο ίδιο ύφος, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζει στον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι «η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ουσιαστικά βάζοντας τέλος στους ανυπόστατους και προκλητικούς τουρκικούς ισχυρισμούς, αλλά και -σε δεύτερο επίπεδο- καλώντας την Άγκυρα να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ (UNCLOS) που ισχύει από το 1994.

«Σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες»

Τέλος ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ τονίζει ότι «είναι βαθιά πεποίθηση [σ.σ. του ύπατου εκπροσώπου] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Η επιστολή αυτή του Μπορέλ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ουσιαστικά απογυμνώνει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί «παρανομιών» της Ελλάδας, ενώ καθιστά απολύτως σαφές ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο «ίδιο βήμα» με την Αθήνα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr