Ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου μιλά στην Γενική Συνέλευση μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017. Πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Την πεποίθησή του ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα πιάσει ή ακόμη και θα υπερβεί τους στόχους για τα βασικά της μεγέθη στο σύνολο της χρήσης του 2023, εξέφρασε ο CEO της Χρήστος Μεγάλου.

Μιλώντας σε αναλυτές, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου την Παρασκευή, αναφέρθηκε στις ισχυρές επιδόσεις της υπό εξέταση περιόδου.

Πρόκειται, όπως είπε, για αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής ενίσχυσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στα επίπεδα του 2,72% από 1,63% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 61% σε ετήσια βάση και κατά 9% σε τριμηνιαία βάση, διαμορφούμενα στο νέο υψηλό των 506 εκατ. ευρώ κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023.

Ο κ. Μεγάλου έκανε ειδική αναφορά στις νέες χρηματοδοτήσεις στις οποίες προχώρησε ο όμιλος στο εννεάμηνο του 2023, οι οποίες έφτασαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 270 εκατ. ευρώ αφορούν σε δανειοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στις οποίες η τράπεζα διατηρεί μερίδιο 40% στην ελληνική αγορά.

Συνολικά χρηματοδοτήθηκαν 50 ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 2/3 είναι μικρομεσαίες.

Επιπλέον, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διατηρήθηκαν στο γ΄ τρίμηνο του 2023 και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, ωθούμενα από τις συναλλαγές των πελατών και τις εργασίες στον τομέα του asset management.

Στον αντίποδα, σε ιστορικό χαμηλό, κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου, που για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα των 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε επίσης τις πολύ χαμηλές ροές νέων μην εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρά την άνοδο των επιτοκίων, που επέτρεψαν τη σημαντική μείωση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο σε τριμηνιαία βάση.

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση των καθαρών κερδών ανά μετοχή στα 0,21 ευρώ, μέσω της οποίας η τράπεζα αύξησε περαιτέρω με οργανικό τρόπο τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό, τράπεζα έχει ήδη επιτύχει το στόχο MREL της 1ης Ιανουαρίου 2024 και οι επόμενες εκδόσεις ομολόγων της κατηγορίας θα αποφασιστούν στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθούν ομόλογα Tier ΙΙ για την περαιτέρω ενίσχυση των σχετικών δεικτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr